Najlepsi szefowie kuchni na świecie
W samym sercu pełnego pasji świata kulinariów znajdują się ponadprzeciętnie utalentowani szefowie kuchni. To oni zamieniają potrawy w małe dzieła sztuki i wyznaczają nowe kierunki w gastronomii. Którzy szefowie są najlepsi na świecie?
Joël Robuchon – pochodzący z Francji niekwestionowany autorytet w świecie kuchni. Był rekordzistą, jeśli chodzi o zdobywanie gwiazdek Michelin. W swojej karierze udało mu się zgromadzić ich aż 32. Miał swoje restauracje między innymi w Nowym Jorku, Hongkongu czy Londynie. Po jego śmierci lokale te dalej utrzymują się na wysokim poziomie.
Alain Ducasse – aktualny rekordzista. Dorobił się 21 gwiazdek, a w szczytowym momencie kariery prowadził… ponad 30 restauracji! W 1999 roku założył jedną z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych na świecie.
Gordon Ramsay – jedna z najbardziej medialnych postaci świata restauracyjnego. Zdobył 17 gwiazdek, jest cenionym kucharzem i przede wszystkim krytykiem kulinarnym, który występuje w programie „Hell’s Kitchen”.
Pierre Gagnaire – jego restauracje cieszą się łączną liczbą 14 gwiazdek Michelin. Znany jest z przekształcania tradycyjnych, francuskich potraw w nowoczesną kuchnię fusion.
Talent poszczególnych szefów kuchni jest trudny do ocenienia. W środowisku kulinarnym przyjęło się, że odpowiednią skalą są gwiazdki Michelin. Niezależnie od tego, czy szefowie kuchni eksperymentują z tradycyjnymi smakami, czy też tworzą całkowicie nowe dania, ich pasja inspiruje wszystkich kucharzy świata. To osoby, których kariery z zapartym tchem śledzi się na bieżąco.