Krem z selera z karmelizowanym orzechem laskowym i gorgonzolą
Coś dla wegetarian? Pożywny krem z selera dla naszych czytelników serwuje Adam Krzymkowski.
Do tego dania szef kuchni poleca wino Chardonnay z Winnicy Turnau.
Przygotowanie:
Seler dobrze umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości. Orzechy laskowe należy karmelizować w miodzie. Obrać seler i zmiksować na krem razem ze 150 ml śmietanki i orzechami. Następnie należy zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem (w razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, podlać bulionem warzywnym lub wodą). Gorgonzolę i pozostałą śmietankę połączyć na krem, który dodamy do zupy przy serwowaniu razem z pokrojoną w kostkę gruszką.
Składniki:
- seler 1,5 kg.
- śmietanka 18% 200 ml
- orzechy laskowe 50 g
- ser gorgonzola 100 g
- gruszka 1 szt.
- miód 30g
- sól, pieprz