Klejnot norweskich fiordów – troć fiordowa
Troć fiordowa, znana jako „klejnot norweskich fiordów”, stała się ulubieńcem gastronomii na całym świecie. Jest ona hodowana w czystych i zimnych wodach pośród fiordów norweskich, gdzie spotykają się woda morska i słodka woda z lodowców. To właśnie temu połączeniu wód troć zawdzięcza bogaty smak. Troć fiordowa jest zdrowym białkiem, które dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak Omega-3, witamina D, B12 i A, jod i przeciwutleniacze. Ryba ta podczas całego procesu, od hodowli po przybycie do kuchni, spełnia najwyższe standardy i kontrole jakości.
Troć fiordowa znana jest z głębokiej czerwono-pomarańczowej barwy, która w połączeniu z białą marmurkowatością nadaje filetom luksusowy wygląd. Ma niezwykle bogaty smak i jest pozbawiona mineralnego posmaku, który mogą mieć inne gatunki ryb. Idealnie nadaje się do dań surowych, marynowanych i lekko gotowanych, np. przy przyrządzaniu tapas, sushi czy sashimi oraz tatara. Troć fiordowa jest produktem niszowym z poziomem produkcji około 60 000 ton, w porównaniu do łososia norweskiego o poziomie produkcji 1,2 miliona ton.
Łosoś i troć są często mylone ze sobą w restauracjach i supermarketach, ale po bliższym przyjrzeniu się widać oczywiste różnice w kolorze, jak również kształcie każdej z ryb.
Troć fiordowa osiąga wagę od 2 do 5 kg, czyli odrobinę mniej niż łosoś, który zwykle waży od 3 do 6 kg. Skóra troci jest podobna do łososia, ma lśniący i srebrzysty kolor, chociaż łosoś ma zazwyczaj więcej czarnych plam w pobliżu głowy.
Pod względem koloru troć jest bardziej kwiecista, czerwono-pomarańczowa niż łosoś o jaśniejszej barwie. Ponieważ kolor jest dużą zaletą dla Azjatów, wielu tamtejszych konsumentów woli troć od łososia.
Jeśli chodzi o smak, łosoś posiada charakterystyczną aksamitną gładkość, podczas gdy troć jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto troć fiordowa nie ma ziemistych, błotnistych nut charakterystycznych dla jej kuzynki, pstrąga rzecznego.
Obie ryby oferują wiele korzyści odżywczych, takich jak kwasy omega-3, o których mówi się, że zapobiegają i ograniczają rozwój chorób sercowo-naczyniowych i które są ważnymi budulcami mózgu. Troć jest również bogata w witaminę D, pomagającą wzmocnić kości), a łosoś w witaminę A, która przyczynia się do dobrego widzenia i wzmacnia odporność.
Obie ryby zawierają selen, ważny składnik enzymu zwalczającego szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.
Troć fiordową można przyrządzać na wiele sposobów, od smażenia przez wędzenie, aż po grillowanie. Ponieważ ryba sama w sobie jest tłusta, olej do smażenia nie jest już potrzebny.
Można ją również spożywać na surowo, jako danie sashimi.
Popularność zarówno łososia norweskiego, jak i troci fiordowej wzrosła w ostatnich latach. Ryby są modne między innymi ze względu na napływ kultury japońskiej, a także łatwą dostępność – dobrej jakości ryby można znaleźć w sklepach przez 365 dni w roku.
Dobra jakość troci fiordowej jest pewna, gdyż musi ona spełniać bardzo surowe normy zanim trafi do konsumentów.