Idealny stek – Co powinniśmy wiedzieć?
Ulubiona potrawa mięsożerców? Bez wątpienia stek!
Pomimo iż istnieją odstępstwa w postaci np. steków z tuńczyka, najbardziej popularne pozostają oczywiście steki wołowe.
Dobra jakość mięsa to absolutny priorytet! Żadne sosy, ani przyprawy nie nadrobią słabej gatunkowo wołowiny. Najlepsze części na stek to:
-Antrykot (z tuszy)
-Rostbef (część lędźwiowa)
-Polędwica
Wybór oczywiście zależy od preferencji, wielbiciele delikatnego mięsa bez wątpienia sięgną po polędwice. Miłośnicy bardziej mięsnego smaku mogą wybrać stek T-bone z części, gdzie polędwica styka się z bardziej konkretnym rostbefem. Wielu za bogaty smak ceni sobie stek Rib eye z antrykotu, którego nazwa pochodzi od charakterystycznego „oka” tłuszczu.
Oprócz wyboru wołowiny ważny jest wybór stopnia wysmażenia. Wyróżniamy między innymi:
-Blue -bardzo krwisty
-Rare -krwisty
-Medium rare -średnio krwisty
-Medium -średnio wysmażony
-Medium well
-Well done -dobrze wysmażony
Jak ściągnąć stek z patelni we właściwym momencie? Możemy to ocenić za pomocą ręki. Dotykając prawym kciukiem prawego palca wskazującego, poczujemy miękkość odpowiadającą stekowi krwistemu. Dotykając kciukiem, kolejno palca środkowego otrzymamy stek średnio krwisty, palca serdecznego średnio wysmażony i małego palca stek dobrze wysmażony.
Na czym najlepiej smażyć mięso? Na ruszcie lub patelni i używać do tego klarowanego masła, smalcu, lub wołowego łoju. Równie ważne jest, aby nie nakłuwać mięsa podczas smażenia i nie solić go przed, lecz po! Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Steki najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego wina oraz warzyw, które pomogą w trawieniu takiego dania.