Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Babka Wielkanocna

Idealny wyrób na Święta Wielkiej Nocy w wydaniu Przemysława Górala.

Składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 220 g cukru
  • 200 g jaja (4 szt.)
  • 260 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 szt. laski wanilii
  • zest z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Smarujemy masłem formę o pojemności 1500 ml. Ucieramy masło z cukrem na puch. Dodajemy jaja jedno po drugim (masa może się zwarzyć, nie przejmujemy się tym). Następnie dodajemy wydrążoną laskę wanilii i zest z cytryny. Dodajemy wszystkie przesiane suche składniki przez sitko. Piec w temperaturze 160 ºC przez 45 – 50 minut.

Składniki na lukier:

  • 500 g cukru pudru
  • 65 g białka
  • 20 g soku z cytryny

Przygotowanie lukru:

Wszystkie składniki zmiksować.