Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

W ubiegły weekend Szefów Wybrzeża Zachodniego reprezentowali Andrzej Jakomulski i Adam Krzymkowski. Można było ich spotkać na stoisku firmy Jeven dystrybutora profesjonalnych urządzeń do wentylacji kuchni oraz urządzeń gastronomicznych Mareno. X Giełda Gastronomiczna Klimatex trwała od czwartku do soboty. Podczas wydarzenia można było wysłuchać wiele prelekcji i zobaczyć różnorodne pokazy kulinarne. Tradycją targów jest jest duży udział wydarzeń towarzyszących, które sprawiają, że podczas odwiedzin wydarzenia trudno się nudzić. W piątek odbyła się między innymi prelekcja dotycząca trendu zero waste w kuchni. Trendy ekologiczne oraz optymalizacja pracy z produktem, w celu eliminowania odpadów cieszy się coraz większym zainteresowaniem w świecie gastronomii. Cieszymy się, że

28 marca w Starej Komendzie Mariusz Siwak miał przyjemność poprowadzić prelekcję na temat produktów regionalnych. Podczas swojego wystąpienia podkreślał coraz większą różnorodność produktów dostępnych na rynku lokalnym produkowanych tradycyjnymi metodami. Dawniej w naszym województwie można było znaleźć zaledwie kilka produktów, głównie miody i ser kozi. Obecnie producentów jest coraz więcej i pojawia się coraz więcej smaków. Nasz region się rozwija. - opowiada Mariusz Siwak. Producenci coraz częściej decydują się na poszukiwania nowych rozwiązań, kombinują, bawią się smakami, bardzo mnie to cieszy  - dodaje Mariusz. Na wydarzeniu nie zabrakło degustacji oraz ważnych dla regionu producentów topowych produktów. Na stołach degustacyjnych gościli między innymi pstrąg od Ani z

Misją Szefów Zachodniego Wybrzeża jest między innymi wspieranie lokalnych producentów. Już 28 mara Mariusz Siwak opowie o aspektach zdrowego odżywiania w ujęciu kuchni regionalnej. Wydarzenie odbędzie się w restauracji Stara Komenda Browar w Szczecinie. Start: godzina 18:00. Podczas wieczoru nie zabraknie także degustacji produktów regionalnych oraz oprawy muzycznej, którą przygotował Zespół Pieśni i Tańca Szczecinianie / Polish Folk Dance Group Szczecinianie. Uczestnicy będą mieli także okazję wysłuchać prelekcji na temat zachodniopomorskich produktów regionalnych tradycyjnych i lokalnych. Organizatorami wydarzenia są Pomorze Zachodnie oraz Dom Kultury Słowianin.      

Mariusz Siwak wraz z Andrzejem Jakomulskim wspólnie prowadzą warsztaty przygotowujące uczniów do pracy w gastronomii, w nowoczesnych hotelach i restauracjach. Cieszymy się, że możemy podzielić się naszym doświadczeniem z młodymi ludźmi. To oni za kilka lat zasilą rynek gastronomiczny i będą tworzyć standard regionalnej kuchni. - komentuje Andrzej Jakomulski. Szkolenia wykonywane są w ramach projektu "Nowoczesny kucharz", który realizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w CWM w Grodnie. W projekcie bierze udział około 60 uczniów szkół gastronomicznych ze Świnoujścia i Nowogardu. Uczestnicy zgłębiają wiedzę kulinarną, a także nabywają umiejętności pracy na najnowocześniejszym sprzęcie gastronomicznym. Z resztą, sami zobaczcie fotorelację z warsztatów.