Pracownia Czekolady, czyli skąd pochodzą desery Szefów Zachodniego Wybrzeża
Przedstawiamy Wam prace pochodzące z Pracowni Czekolady w Koszalinie. Stamtąd pochodzą specjały serwowane na kolacjach degustacyjnych Szefów Zachodniego Wybrzeża, a ich autorami są Przemysław Góral oraz Dariusz Kontak. Nasi mistrzowie pracują na najwyższej jakości czekoladzie belgijskiej. Dbają o walory smakowe, wykorzystując nieoczywiste połączenia smaków. Nie można także zapomnieć o walorach wizualnych. Praktycznie każdy ich deser lub tort to działa sztuki. Cukiernicy z Pracowni Czekolady są w stanie stworzyć praktycznie dowolny kształt, a wnętrze ich wyrobów jest zawsze prawdziwym zaskoczeniem. Pracownia Czekolady znajduje się w Koszalinie przy ulicy Młyńskiej 57/1. W ofercie można znaleźć torty, praliny, babeczki, desery oraz catering cukierniczy. Zobaczcie co robią na co dzień
Co słychać u Karola Studzińskiego?
Odwiedziliśmy Karola Studzińskiego w Bistro KA la FIOR w Wolinie. Karol przywitał nas przystawką w formie doskonale przyrządzonych przegrzebek. W kolejnych setach degustowaliśmy selekcję sałat z kurkami, parmezanem i orzeszkami pinii, a także doskonałym tagliatelle z krewetkami w wersji na ostro. Odwiedziliśmy także kuchnię Karola i już wiemy jaki jest sekret sukcesu restauracji Karola. Do każdego dania wykonanego na świetnie dobranych produktach Karol po cichu dokłada odrobinę swojego serca. Wszystko okraszone zostało doświadczeniem, wiedzą i ciągłą potrzebą samodoskonalenia. Dodatkowym atutem jest dbałość Karola o to, by na stole pojawiało się jak najwięcej produktów regionalnych. Aby tego dokonać trzeba być pasjonatem. To nie tylko świadome
Relacja z Festiwalu Kwiatów Jadalnych z Mariuszem Siwakiem
W ten weekend w Ogrody Hortulus Spectabilis odbył się IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, gdzie byliśmy obecni. Tegoroczna edycja ściągnęła ponad 9 tysięcy gości z kraju i zagranicy, którzy w trakcie zwiedzania ogrodów degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Odbyły się także warsztaty, prelekcje oraz pokazy. Szef kuchni Mariusz Siwak przygotował na festiwalu: kwiatowe sałatki, tajską zupę z liliowcami oraz risotto z aksamitką i pysznogłówką. W czasie trwania festiwalu odbył się również konkurs kulinarny Cały Ogród na Talerzu, któremu przewodniczył Mariusz. Ocenie podlegały przystawki, dania główne oraz desery przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Zobaczcie sami jak było. Poniżej krótka fotorelacja.
Mariusz Siwak gościem IV Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych
To już IV edycja tego wyjątkowego wydarzenia. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych ponownie odbędzie się w Dobrzycy w dniach 13-14 lipca 2019 r. W tym roku hasłem przewodnim festiwalu jest: Kwiaty w smaku lila - róż. Wszyscy goście, którzy odwiedzą piękne Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli zobaczyć i poznać tajniki kwiatów jadalnych - ich właściwości oraz zastosowania. Tym wszystkim organizatorzy będą starali się przekonać odwiedzających, że kwiaty nie tylko pięknie prezentują się w donicach, ale także na talerzu :). Pokazy kulinarne, w których udział weźmie także jeden z naszych Szefów - Mariusz Siwak, zostaną połączone z degustacją kwiatowych potraw. Każdy kto rozsmakuje się w kwiatowej