Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada jest dniem wyjątkowym w kulinarnym świecie! Obchodzimy bowiem Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Szefowie, jak nikt inny wiedzą jak istotną rolę w naszym życiu odgrywa dieta. Dzień poświęcony jest w dużym stopniu najmłodszym, bo właśnie od wczesnych lat warto wpajać zdrowe nawyki. Jak można obchodzić ten wyjątkowy Dzień? Najlepiej wspólnie z najbliższymi… w kuchni! Dzieci o wiele chętniej jedzą potrawy, które samodzielnie przygotowują. Gotowanie może być doskonałą zabawą i nauką zdrowych wyborów. Zachęcajmy nasze pociechy do sięgania i badania nowych smaków - poprzez wspólne gotowanie i zabawę!
Fartuch – atrybut kucharza
Ubiór kucharza nie jest kwestią mody, a komfortu pracy i bezpieczeństwa! Przepisy BHP podkreślają, że strój w kuchni w miarę możliwości powinien: - chronić przed poparzeniami, - nie ingerować w przygotowywaną żywność, - być odpowiednio dobrany do panujących warunków w kuchni (wilgotności, temperatury), - być wygodny, nie krępować ruchów, Z czego się składa tego typu strój? Najczęściej spotkamy kucharzy ubranych w bluzy kucharskie, fartuchy wiązane na szyi, ewentualnie zapaski. Warto wspomnieć również o nakryciach głowy, o których wcześniej wspominaliśmy na blogu oraz o specjalistycznym obuwiu z antypoślizgową podeszwą. Jeżeli chcemy, aby ubiór naszego personelu był spójny z lokalem, wybierzmy odpowiadający kolorem materiał i skorzystajmy z usługi wyszywania logotypu bądź
Dominik na zawodach we Francji
Nasz wspaniały sommelier Dominik brał udział w drużynowych mistrzostwach świata degustacji w ciemno we Francji. Podzielił się z nami wrażeniami z tej wyjątkowej przygody: Drużynowe mistrzostwa świata degustacji w ciemno prowadzone są przez Revue du Vin de France. Co roku zmienia się miejsce organizacji. Zawsze jednak tłem wydarzenia jest znany region winiarski. Tegoroczna edycja odbyła się w Bordeaux a konkretnie w Chateau Smith Haut Laffite. W tym roku miałem okazję reprezentować Polskę po raz czwarty. 4️ Konkurs zgromadził 18 drużyn, o 9 mniej niż w 2019. Zawody w latach poprzednich polegały na degustacji 12 win. Wskazać należało wiodący szczep winogron, kraj pochodzenia, region, rocznik oraz
Dzień Szefa Kuchni
Praca w kuchni jest niezwykle ciekawa i inspirująca. Który miłośnik kuchni choć raz nie rozmarzył się o tworzeniu niepowtarzalnych przepisów, kreowaniu kart menu i podróżach. Jednak należy pamiętać, że to bardzo trudny zawód. Często wiąże się z wielogodzinnymi zmianami i dużym stresem. Wymaga również dużej wiedzy, którą stale należy uzupełniać. Doceńmy ich wysiłek, pasję i poświęcenie. W jaki sposób? Nawet najmniejszy gest w postaci podziękowań po posiłku lub podzielenie się pozytywną opinią w internecie, zostanie doceniony przez każdego Szefa Kuchni. Z okazji dzisiejszego wyjątkowego Dnia składamy najserdeczniejsze życzenia dla wszystkich pracowników gastronomii.