Kolacja degustacyjna w Winnicy Turnau
Nie od dziś wiadomo, że dobre wino i jedzenie to perfekcyjny duet! W myśl tej zasady już 17 czerwca odbędzie się doroczna wiosenna kolacja degustacyjna z udziałem Szefów Zachodniego Wybrzeża, która połączy dwa niezwykłe światy przepysznych potraw i polskich win. W malowniczo położonych Baniewicach Andrzej Jakomulski, Przemysław Górral Mariusz Siwak i Karol Studziński spotkają się, by przygotować siedem wyjątkowych dań inspirowanych trunkami stworzonymi w Winnicy Turnau - każdemu z prezentowanych win będzie towarzyszyć starannie dobrana potrawa w formie degustacyjnej. Goście, którzy przybędą na miejsce, będą mogli spodziewać się mnóstwa kulinarno-muzycznych doznań, ponieważ kolacji będzie towarzyszył również recital Andrzeja Sikorowskiego połączony z brzmieniami gitary Jacka Królika. Tego
Pierwsze dania naszych szefów
Choć gotowanie z dziećmi dla wielu dorosłych brzmi jak wyzwanie, podczas którego należy pilnować nie tylko przygotowywanych potraw, ale i najmłodszych, by nie zrobiły sobie krzywdy (bo to, że zrobią mały bałagan, jest raczej pewne ;) ). Wspólne chwile z pociechami spędzone na gotowaniu są jednak bardzo przyjemną i pożyteczną formą spędzania czasu. Aktywność dzieci w kuchni ma niezwykle duży wpływ na ich upodobania i późniejsze nawyki żywieniowe. To dlatego właśnie już od najmłodszych lat należy rozbudzać u nich zainteresowania kulinarne. Jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy warto, zobaczcie, jak swoje pierwsze kroki w kuchni wspominają Szefowie Zachodniego Wybrzeża! Dariusz Kontak zapytany o pierwszą samodzielnie przygotowaną potrawę
Relacja z pikniku w Winnicy Turnau
Cóż to było za wydarzenie - piękna pogoda, urokliwe otoczenie Winnicy Turnau i oczywiście wyborne smaki szparagów w połączeniu z orzeźwiającym winem! Właśnie pod takim znakiem minęła szefom Siwakowi i Jakomulskiemu zeszła niedziela. Podczas wspólnego posiłku na stołach królowały (oczywiście) szparagi. Na przystawce pojawiły się w kwaszonej wersji wraz z gravlaksem w burakach. Następnie podano bardzo wiosenną zupę krem z młodego szczawiu z jajkiem i oliwą szczypiorkową. Następnie na talerzach znów zagościły szparagi w towarzystwie grillowanej polędwicy wołowej oraz ziemniaka z ogniska. Zwieńczeniem uczty był deser z białej czekolady, rabarbaru oraz truskawek. Zachęcamy do obejrzenia relacji zdjęciowej z wydarzenia!
Szparagowe menu w kuchni Sublimy
Maj rozpieszcza nas przyjemną pogodą, ale również bogactwem sezonowych owoców i warzyw. W tym miesiącu można postawić na szczaw, zielony groszek i szczególnie uwielbiane w świecie gastronomii szparagi. Ich zdecydowany smak, jak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że ro warzywo niezmiennie cieszy się ogromną popularnością w naszej części świata. Kulinarne walory rośliny postanowił wykorzystać szef kuchni Andrzej Jakomulski wprowadzając do Restauracji Sublima sezonową kartę na maj. Co w niej znajdziemy? Przystawkę - w postaci szparagów z jajkiem poche, sosem holenderskim oraz szynką parmeńską. Danie główne - na które serwowany jest grillowany tomahawk wieprzowy w towarzystwie szparagów, ziemniaka z ogniska i sosu pieczarkowego. Deser - zaskakujące połączenie zielonego