Skąd wzięły się książki kucharskie?
W starożytności przepisy kulinarne były przekazywane ustnie. Pierwsze zapiski z instrukcją wykonania potraw pochodzą z Babilonu i są datowane na XVI w. p.n.e. W ich treści znajduje się przepis na dania z ptactwa. Za pierwszy europejski zbiór przepisów uznaje się „Sztukę gotowania” autorstwa Mithekosa z Syrakuz, pochodzący z V w. p.n.e. W średniowieczu zapisywanie przepisów stało się powszechną praktyką. Z tych czasów zachowało się nawet kilkadziesiąt różnych zbiorów. Znajdziemy tam przepisy dworskie, stworzone przez kucharzy królewskich. W XVI wieku, kiedy upowszechniła się zarówno umiejętność pisania, jak i czytania, kolekcja ksiąg kulinarnych znacznie się powiększyła. Zapisane przepisy nie dotyczyły już wyłącznie kuchni dworskiej, ale również magnacką czy
Kuchnia postna dawniej i dziś
Właśnie rozpoczyna się Wielki Post. Z tej okazji przypominamy, jak niegdyś wyglądała kuchnia polska w tym okresie. Kuchnia w czasie postu niegdyś miała w Polsce duże znaczenie. Post był zarówno jakościowy, jak i ilościowy – ograniczało się konkretne potrawy, ale również wielkość porcji. Obowiązywała zasada mówiąca o tym, że jedynie raz w ciągu dnia można najeść się do syta. Zakazem było objęte spożywanie produktów odzwierzęcych, w tym masła, mleka, sera i jaj. Chleb, zamiast z masłem, jedzono z oliwą. Sosy do różnego rodzaju potraw polecano zagęszczać nie jajkami, a mąką. Oprócz tego należało ograniczyć cukier w każdej postaci, nie jedzono więc żadnych słodkości aż do
Kilka słów o pączkach
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Nazywany był kiedyś zapustami, mięsopustem, ostatkami, karnawałem. Nazwa karnawał pochodzi od włoskiego słowa carnevale, które wzięło się z połączenia dwóch łacińskich słów carne i vale, oznaczających pożegnanie mięsa. Skąd się wzięły pączki? Tradycja jedzenia tego deseru pochodzi sprzed wieków, dosłownie! Istnieją zapisy, które wskazują, że jedzono pączki już w XVI wieku! Pierwotnie nazywano je pampuchami (nazwa ta zachowała się do dziś na Górnym Śląsku). Dawniej pączki robiło się nieco inaczej niż dziś. Powstawały one z ciasta chlebowego nadziewanego boczkiem lub słoniną. Nie były miękkie jak te współczesne, ale twarde jak kamień. Zwyczaj spożywania słodkich pączków
Jak nakryć do stołu zgodnie z zasadami savoir-vivre?
Znajomość zasad nakrycia stołu to przydatna umiejętność, zarówno w sytuacji, w której organizujemy przyjęcie, jak i wówczas, gdy sami jesteśmy gośćmi. Przedstawiamy mały przewodnik: SZKŁO Przygotowanie zaczyna się od szklanki z wodą, którą umieszcza się nad nożem stołowym każdego gościa. Pozostałe szklanki są następnie układane wokół tego naczynia. Kieliszek do szampana może znajdować się między szklanką wody a kieliszkami do wina. Jak rozróżnić kieliszki do wina? Kieliszek do czerwonego wina ma szerszą kulę i można go trzymać w dłoni. Natomiast kieliszek do wina białego to ten z dłuższą nóżką i cylindryczną kulą. Należy go trzymać wyłącznie za nóżkę. Kieliszek do sherry jest mniejszy od pozostałych, powinien znajdować się po