Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Już po raz ósmy, w dniach 15 – 16 lipca 2023 roku, tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii. Jak co roku, powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest dla

Lato w pełni! To idealny czas na wypróbowanie czegoś nowego – najlepiej dania, które nas schłodzi, a przy tym będzie orzeźwiające i aromatyczne. Letnie zupy, czyli chłodniki, zazwyczaj przygotowuje się niezwykle łatwo. Najbardziej popularnym chłodnikiem w Polsce jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi botwinka. Ważnym elementem jest również jogurt lub kefir, które zapewniają kremową konsystencję. Nieodłącznym elementem chłodnika litewskiego jest jajko! W Hiszpanii odpowiednikiem chłodnika jest gazpacho, czyli tradycyjna zupa na zimno. Przygotowywana jest ze blendowanych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem. Orzeźwienie zapewnione jest przez pikantny smak i aromatyczne przyprawy. Na Bałkanach popularny jest za to tarator, czyli chłodnik,

Nowa karta w restauracji Sublima! Jakie smaki czekają na gości? Przyszedł czas na letnie szaleństwo. Lekkie, ale sycące dania, ciekawe połączenia i sezonowe składniki to podstawa nowego menu Sublimy. Dla fanów ryb przygotowano śledzia w połączeniu z sosem chrzanowym, oliwką koperkową, ziołami oraz… Ikrą z wędzonego śledzia! Ten ostatni element jest bardzo ceniony w kuchni japońskiej, a jego smak porównywany jest do jajeczek jesiotra. A może zupa rybna? Towarzyszy jej salsa cytrusowa z selerem naciowym oraz popcorn z kaszy gryczanej. Oprócz tego w karcie znajduje się pstrąg łososiowy, który podawany jest z przepysznym i delikatnym purée z kalafiora, solirodem, peperoncini i sosem maślanym z ikrą. Turbot bałtycki natomiast

Towarzyszy nam od najmłodszych lat, wiele osób spożywa go codziennie i uważa za jedną z podstaw swojej diety. Chrupiący, o pięknym zapachu i niepowtarzalnym smaku… Poznaj bogatą historię chleba! Ludzkość zaczęła wypiekać chleb już kilka tysięcy lat temu. Pieczywo wówczas miało formę płaskich placków, tworzonych z rozmaitych ziaren i wody. Wraz z rozwojem cywilizacji, ludzie zaczęli poszukiwać spulchniaczy, by sprawić, że chleb będzie puszysty i miękki. Początkowo używano do tego naturalnego zakwasu, który dzięki bakteriom mlekowym powodowały rozkład kwasu fitynowego, zwiększając wchłanialność minerałów. Współcześnie pieczywo zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych wersji. Popularne jest stosowanie chemii piekarniczej, czyli substancji odpowiedzialnych za przyśpieszenie wypiekania oraz przedłużenie