Powrót dawnych lat
Kuchnia PRL to dania, które pamięta wielu z nas. Chociaż dziś rzadko kto podejmuje się ich przygotowania, warto wrócić pamięcią do niektórych przepisów. Kuchnia z drugiej połowy XX wieku w Polsce cechowała się przede wszystkim prostotą, co wynikało z potrzeby oszczędności oraz z faktu, że na rynku wiele produktów było po prostu niedostępnych. Legendarnymi smakołykami z tamtego okresu są między innymi: zupa „nic”, mortadela, babka ziemniaczana czy zimne nóżki. Na uwagę zasługuje również paprykarz szczeciński. Sprzedawany w miedzianych puszkach przysmak do smarowania podbił serca Polaków już w latach 60. Jeśli chcesz podjąć się zrobienia paprykarza w domu, będą Ci potrzebne: wędzona ryba, marchewka, ryż, cebula, pietruszka,
Wszystko, co musisz wiedzieć o szampanie
Szampan, czyli symbol elegancji i uroczystych okazji, to alkohol o bogatej historii. Bąbelki w wysokim kieliszku i wyrafinowany smak, który jest dziś ceniony na całym świecie, to rodzaj wina musującego, zawdzięczającego swoją nazwę Szampanii, regionowi Francji. Winorośle w Szampanii uprawiano już w epoce gallo-romańskiej. Produkowane w Szampanii wina zaliczano do „win francuskich”, które zyskiwały sławę w całej Europie. Alkohol z tego regionu popularny był na dworach francuskich oraz angielskich. Jeszcze większą popularnością szampan zaczął się cieszyć, gdy jego produkcja polegała na naturalnym gazowaniu – dzięki utoczeniu z beczki przed końcem pierwszej fermentacji. Rewolucjonistą w produkcji szampana był mnich Dom Pierre Pérignon (1638-1715). Dzięki niemu wprowadzono korek z
Sernik w wielu odsłonach
Słodki, kremowy i lekki – ulubiony deser milionów ludzi na całym świecie! Mowa o serniku, którego międzynarodowe święto przypada na 30 lipca. Historia tego deseru sięga tysięcy lat wstecz, ponieważ istnieją zapiski o cieście podobnym do dzisiejszego sernika z czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Ciasto to było popularne również w średniowieczu, ponieważ przygotowanie go było niezwykle proste – ówczesne przepisy zawierały w sobie jedynie ser, jajka i miód. Wraz z rozwojem cukiernictwa, serniki zaczęto urozmaicać, eksperymentując z klasycznym smakiem. Dodawano owoce, kakao czy bakalie, a w późniejszym okresie również bitą śmietanę, która sprawiała, że masa serowa zyskiwała na puszystości. Chociaż już tradycyjny, polski sernik to prawdziwa
VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Już po raz ósmy, w dniach 15 – 16 lipca 2023 roku, tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii. Jak co roku, powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest dla