Jesień w Sublimie
Szef Kuchni Restauracji Sublima Andrzej Jakomulski proponuje jesienne menu. Sprawdźmy, jak ono wygląda i zaczerpmy inspiracji!
Pierwszym z wyjątkowych dań jest comber z muflona z sałatką z dzikich ziół, majonezem orzechowym, jeżynami, olejem pietruszkowym i marynowaną kurką. To połączenie wyrazistego smaku mięsa muflona, delikatnej sałatki z dzikich ziół oraz majonezu orzechowego, który nadaje całości niezwykły charakter. Dodatkowo jeżyny dodają nuty słodyczy, olej pietruszkowy nadaje świeżości, a marynowana kurka wzbogaca smakową paletę dania.
Kolejną propozycją jest krem dyniowy z mlekiem kokosowym, oliwą dyniową i chipsami z topinamburu. To danie zapewnia idealne połączenie kremowej dyni z lekko słodkim mlekiem kokosowym. Oliwa dyniowa nadaje subtelny smak, a chipsy z topinamburu dodają chrupkości i kontrastu. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy i minerały.
Dla miłośników mięsa prawdziwa uczta! Karkówka z jelenia z konopią, buraczanym au gratine, dzikim brokułem, borowikiem stepowym i sosem porto. Mięso jelenia ma intensywny smak, który jest doskonale zrównoważony przez aksamitne buraczane au gratiné. Dziki brokuł i borowik stepowy dodają nuty dzikości i głębi smaku, a sos porto nadaje elegancji całemu daniu.
Na deser, gruszka z białą czekoladą, owocami sezonowymi i biszkoptem pistacjowym to prawdziwy przysmak. Delikatność gruszki doskonale współgra z kremową białą czekoladą, a owoce sezonowe dodają świeżości. Biszkopt pistacjowy nadaje całości nuty chrupkości, tworząc doskonałe zakończenie kulinarnego doświadczenia.
Jak możecie zauważyć, menu jesienne w Sublimie oddaje wyjątkowość tej pory roku. Orzechy, grzyby, dyniowe akcenty i gruszka to przysmaki, które pobudzają zmysły i gwarantują zanurzenie się w klimacie jesieni. Dania te mogą stanowić dla nas inspirację, by na ich bazie spróbować własnych sił w komponowaniu domowego, sezonowego menu lub mogą być zachętą, do odwiedzenia Restauracji Sublima i spróbowania propozycji Andrzeja Jakomulskiego.