Bogata historia chleba
Towarzyszy nam od najmłodszych lat, wiele osób spożywa go codziennie i uważa za jedną z podstaw swojej diety. Chrupiący, o pięknym zapachu i niepowtarzalnym smaku… Poznaj bogatą historię chleba!
Ludzkość zaczęła wypiekać chleb już kilka tysięcy lat temu. Pieczywo wówczas miało formę płaskich placków, tworzonych z rozmaitych ziaren i wody. Wraz z rozwojem cywilizacji, ludzie zaczęli poszukiwać spulchniaczy, by sprawić, że chleb będzie puszysty i miękki. Początkowo używano do tego naturalnego zakwasu, który dzięki bakteriom mlekowym powodowały rozkład kwasu fitynowego, zwiększając wchłanialność minerałów.
Współcześnie pieczywo zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych wersji. Popularne jest stosowanie chemii piekarniczej, czyli substancji odpowiedzialnych za przyśpieszenie wypiekania oraz przedłużenie jego przydatności.
Jakie są podstawowe rodzaje pieczywa?
Najpopularniejszą odmianą jest pieczywo pszenne, zwane też jasnym. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ono z mąki pszennej. Niestety, Chleb pszenny to najmniej wartościowy rodzaj pieczywa. Jest tak ze względu na mąkę pszenną – jest ona najbardziej przetworzona.
Chleb żytni, inaczej zwany razowym lub ciemnych, tworzony jest z mąk, które są znacznie mniej przetworzone. Zawierają dużo błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Chleb ten robiony jest na zakwasie, dzięki czemu dłużej pozostaje świeży.
Chleb specjalistyczny to opcja dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na którąś z podstawowych opcji. Istnieją chleby bezglutenowe czy chleby keto. W dzisiejszych czasach można znaleźć pieczywo dostosowane do naszych preferencji żywieniowych, a nawet zaleceń lekarza.