Żurek z królika według przepisu Andrzeja Jakomulskiego
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Bądź przygotowany zawczasu i poznaj przepis na żurek z królika według przepisu wybitnego szefa kuchni, Andrzeja Jakomulskiego.
Żurek z królika
Na 10 porcji:
Tuszka z królika 1kg
Ziemniaki 500g
Borowik (mrożony) 200g
Jajka 10szt
Cebula 200g
Czosnek 20g
Tymianek 5g
Marchewka 500g
Seler 200g
Por 200g
Pietruszka 200g
Mąka żytnia 200g
Majeranek 6g
Soł, pieprz,
Śmietana 20% – 150ml
Puder z grzybów suszonych 10g
Panierka Panco 150g
Masło 30g
Olej do smażenia krokiecików 200ml
Królika myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por i podpieczoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gałązkę tymianku. Zalewamy zimną wodą i gotujemy bulion z królika, ok. 4-5 godzin na wolnym ogniu.
Wstawiamy do gotowania jajka w temp. 52 st. C na 2,5 godziny. Po tym czasie jajka schładzamy tak, aby uzyskać plastyczne żółtko.
Wywar z królika przecedzamy, dodajemy puder z suszonych grzybów, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy zakwas z mąki żytniej. Gotujemy. Na końcu dodajemy śmietany i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle, dodajemy ugotowane i zmielone (w maszynce) mięso z królika, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Formujemy w kształt kulki. Panierujemy w panco i smażymy na głębokim tłuszczu.
Ziemniaki gotujemy, przecieramy na gładkie puree, dodajemy masło i sól.
Borowiki smażymy na maśle z odrobiną czosnku i tymianku.
Ziemniaki, krokiet z mięsa królika układamy na talerzu, żółtko nakładamy na ziemniaki dodajemy smażonego borowika i marchewki z wywaru. Zalewamy żurkiem. Dekorujemy szczypiorkiem i świeżym tymiankiem.
Smacznego! 🙂