Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
jesienne warzywa

Jesienne warzywa – co powinno się znaleźć w Twojej kuchni?

Sezonowe warzywa tej jesieni

Koniec lata wcale nie musi oznaczać braku świeżych składników. Na początku jesieni pojawiają się sezonowe warzywa, z których można przygotować zdrowe, przepyszne potrawy. To idealny czas zbiorów ostatnich owoców, grzybów oraz orzechów. Jesteście ciekawi, w jaki sposób wykorzystać dary ogrodu?

 

Inspiracja płynie do nas z kuchni azjatyckiej. Ilość rozmaitych warzyw używanych w tej kuchni zachwyca! Dieta azjatycka składa się przede wszystkim ze zdrowych, naturalnych i świeżych składników. Do każdego makaronu, dań mięsnych, a nawet zup dodawany bukiet warzyw jest naprawdę obfity, co wpływa na lepsze samopoczucie, a w konsekwencji na lepszy stan zdrowia. Tej jesieni w swojej kuchni na pewno warto mieć cebulę, marchew, kalarepę, brokuł, paprykę oraz kapustę pekińską. 

 

Najpopularniejsze warzywa tej jesieni

W sezonie jesiennym to warzywa są źródłem wszystkich niezbędnych witamin. Cebula wzbogaca potrawy nie tylko swoim intensywnym aromatem, ale także witaminami z grupy A, B, C, K, E. Kolejnym ciekawym składnikiem jest marchewka, która stanowi prawdziwą bombę witaminową! Kalarepa, w szczególności młoda, jest słodka i chrupiąca, można ją podawać zarówno na surowo, jak i w wersji pieczonej oraz grillowanej. Zielony kalafior, czyli brokuł, jest źródłem witaminy C oraz potasu, fosforu, wapnia i sodu. Brokuł doskonale komponuje się w daniach z dużą ilością sera, a także w towarzystwie aromatycznych sosów.

 

Szefowie Zachodniego Wybrzeża zmieniają swoje menu kilka razy w roku ze względu na sezonowość owoców i warzyw. Wrzesień to czas najlepszych zbiorów, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewające w tym czasie charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, a także bogactwem smaku.