Zdrowe gotowanie, czyli dania z grilla
Pierwsze promienie słońca zwiastują pojawienie się naszych wyczekiwanych dań — karkówka, warzywa, czy nawet camembert z grilla. To ulubione potrawy wszystkich miłośników barbecue, a coraz więcej osób próbuje dostosować swoją dietę oraz alergie pokarmowe w taki sposób, aby móc korzystać z grillowanych przyjemności.
W związku z zamiłowaniem gości do dań tego typu restauracje co roku starają się przygotować menu, które nie tylko zapewni ten niepowtarzalny smak potraw, ale także wykaże się kreatywnością w tworzeniu dań. Nawet dla osób niespożywających mięsa pojawia się rozwiązanie, jakim są np. klasyczne warzywa grillowane bądź wegańskie burgery z ciecierzycy i fasoli. Dla amatorów potraw mięsnych zwykle pojawia się karkówka, stek, a nawet mięso z sarny. Dla zachowania równowagi na ruszcie warto umieścić również ryby, które idealnie komponują się z dodatkiem masła ziołowego.
Dlaczego grill jest zdrowy?
Dania z grilla zawierają o wiele mniej tłuszczu niż te smażone na patelni. Tłuszcz wytapia się podczas grillowania, a składniki odżywcze pozostają w potrawach. Natomiast grillowane warzywa na grillu pieką się krócej niż w piekarniku, dzięki czemu nie wytracają cennych witamin. Jeżeli dodatkowo wykorzystamy zdrowe mięso, np. dziczyznę, nie musimy martwić się o nadciśnienie, ponieważ mięso z tych zwierząt nie ma w sobie nawet grama cholesterolu.
Restauracje otwierają się coraz szerzej na fantazje swoich gości. Wychodząc ze znajomymi lub z rodziną warto wybierać miejsca, w których mamy okazję skosztować grillowej kuchnię. Dania przygotowywane w ten sposób są zdrowsze oraz cechują się niepowtarzalnym aromatem. Bywa, że smak poszczególnych składników, który dotychczas znaliśmy tylko w wersji gotowanej czy smażonej, potrafi nieźle zaskoczyć!