Różnorodność pizzy
Pizza, pizza… to danie cieszy się nieustającą popularnością. Na czym polega jej fenomen? Z okazji Dnia Pizzy przyjrzymy się bliżej temu zagadnieniu.
Podstawę tego dania stanowi pieczony placek drożdżowego ciasta inaczej nazywany Focaccia. Traktowana jako rodzaj pieczywa, już w starożytnym była przyprawiana serem i ziołami, co stanowiło pierwowzór współczesnej pizzy.
Jak zapewne większość z Was wie, pizza pochodzi z Włoch. Z którego zaś regionu? Ciężko jednoznacznie wskazać, jednak odpowiedź może wskazywać powstanie pierwszych lokali nazwanych pizzeriami w XVIII wieku w Neapolu.
Pizza występuje w wielu rodzajach, można je podzielić zarówno ze względu na sposób przygotowania, jak i pochodzenie. Możemy wyróżnić między innymi:
„Verace” Pizza neapolitańska
Pizza na bardzo cienkim cieście z charakterystycznymi wysokimi bokami. Według wymogów Unii Europejskiej klasyczną pizzą neapolitańską możemy nazwać ciasto, w którym nie znajduje się żaden rodzaj tłuszczu, wyłącznie woda, mąka, sól i drożdże.
„Sfincione” Pizza sycylijska
Grubsza i prostokątna wersja, ciastem przypominającą biszkopt. Często spotykanymi dodatkami są: sos na bazie pomidorów, cebula, anchois, oregano oraz ser tradycyjny sycylijski ser.
„Pinsa” Pizza rzymska
Starożytna wersja tego wypieku. Wyróżnia się konsystencją oraz nieregularnym kształtem. Charakteryzuje je chrupiący wierzch i puszysty środek.
Canzone i Panzerotto
Zamknięta pizza na kształt pieroga występuje między innymi w formie Canzone pieczonej oraz Panzerotto smażonej i zazwyczaj mniejszej.