Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Sezon na szparagi

Maj i czerwiec to miesiące, w których na naszych stołach królują szparagi. Aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi trzeba wiedzieć, kiedy są zbiory i kiedy kupować te warzywa. Każdego roku szparagi pojawiają się w okolicach maja na lokalnych bazarkach warzywnych. Można je tam kupić przez około dwa miesiące. W pozostałych miesiącach szparagi są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są już niższe od tych z przełomu wiosny i lata.

 

Wartości odżywcze szparagów

Zawierają dużo kwasu foliowego oraz witaminy C, E, K, beta-karoten, nieco witamin z grupy B oraz wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo. Obecna w szparagach asparagina działa pobudzająco na pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. 

 

Sposoby podania szparagów

Szparagi zachowują swoje wartości odżywcze, gdy je zblanszujemy lub ugotujemy na parze. Najlepiej smakują podane ze zarumienioną na maśle bułką tartą. Dobrze komponują się z gorącymi i zimnymi sosami, które kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. z sosem musztardowym, holenderskim, winegret. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie. Można polać je oliwą z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Właściwości szparagów sprawiają, że można przyrządzić z nich zupę-krem, omlet, tartę, zapiekankę lub sałatkę. Będą również świetnie smakowały posypane czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i sos vinegret. Idealnie sprawdzą się jako składnik sałatek czy risotto. Bardzo dobrze komponują się z pomidorem, cebulką, marchewką, a nawet z orzechami.