Babka Wielkanocna
Idealny wyrób na Święta Wielkiej Nocy w wydaniu Przemysława Górala.
Składniki na ciasto:
- 225 g masła
- 220 g cukru
- 200 g jaja (4 szt.)
- 260 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 8 g proszku do pieczenia
- 1 szt. laski wanilii
- zest z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Smarujemy masłem formę o pojemności 1500 ml. Ucieramy masło z cukrem na puch. Dodajemy jaja jedno po drugim (masa może się zwarzyć, nie przejmujemy się tym). Następnie dodajemy wydrążoną laskę wanilii i zest z cytryny. Dodajemy wszystkie przesiane suche składniki przez sitko. Piec w temperaturze 160 ºC przez 45 – 50 minut.
Składniki na lukier:
- 500 g cukru pudru
- 65 g białka
- 20 g soku z cytryny
Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki zmiksować.