Spaghetti z pomidorkami i szpinakiem
Kończą się pomysły na szybki i zdrowy obiad? Szef Kuchni Karol Studziński przychodzi z kolejnym daniem. Przypadnie do gustu każdej zapracowanej osobie bowiem jej przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min. Składniki na tę pastę prawdopodobnie macie w domu dlatego warto skorzystać z przepisu Szefa Studzińskiego!
Składniki
-Spaghetti 180 g
– czosnek 3 ząbki
– pomidorki koktajlowe 20 szt
– cebula 1 szt
– szpinak świeży 2 garście
– słonecznik 2 łyżeczki
– pestki dyni 2 łyżeczki
– oliwa 100 ml
– parmezan
– sól
– pieprz
– sok z cytryny
Przygotowanie
Zagotować 2 litry osolonej wody, wrzucić makaron i gotować około 8-10 min, aby był al dente.
Kiedy makaron się gotuje na lekko rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w plastry. Delikatnie zeszklić, gdy oliwa będzie za gorąca, spali nam się czosnek i uzyska niepożądany gorzki smak. Następnie dorzucamy ziarna i pomidorki, po chwili dodajemy szpinak i lekko mieszamy. W tym momencie makaron jest już prawdopodobnie ugotowany, przekładamy makaron szczypcami na patelnię, można lekko podlać wodą z gotowania. Mieszamy na patelni i całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Trzemy parmezan jeszcze na patelni i drugi raz już na talerzu. Można dołożyć trochę chilli.
Do tak wspaniałej pasty idealną parą będzie kieliszek seyval blanc z Winnicy Turnau.