Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem palonego siana

Zapach jak i smak świeżego pieczywa przypomina nam dzieciństwo. Dariusz Kontak stworzył bochenki chleba z pięknym aromatem palonego siana. Taki przysmak z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy!

Zaczyn:

  • 370 gr mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 290 gr wody
  • 17 gr aktywnego zakwasu

Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 240 gr mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 310 gr mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 390 – 400 gr wody
  • 17 gr soli
  • 3 gr suchych drożdży
  • cały zaczyn
  • 2 łyżki spalonego siana

Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać mikserem planetarnym (lub ręcznie) na pierwszej prędkości przez 3 minuty i przez 2 minuty na drugiej.

Przykryć i odstawić na 60 minut, po 30 minutach przerobić i zostawić dalej do fermentacji. Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki i przełożyć do wysmarowanych foremek. Odstawić do końcowego wyrastania na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, piec 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec 30-40 minut. Ostatnie 10 min można wyjąć z foremek i dopiekać chleb bez foremek.

Chleb można przed wsadzeniem do pieca posypać sezamem, słonecznikiem, makiem, lub mąka żytnią.

Zamiast palonego siana możemy dodać do środka ziarna słonecznika, ziarna dyni, cebulka przesmażoną, żurawinę, tymianek, rozmaryn, czarnuszkę.