Tort wielkanocny
Przedstawiamy doskonały przepis na Tort wielkanocny przygotowany przez Przemysława Górala.
Do tortu doskonale będzie pasowało Wino Lodowe z Winnicy Turnau.
Biszkopt orzechowy
Składniki:
- 120 g białka
- 60 g cukru
- 100 g mączki orzechowej
- 50 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 10 g mąki
- 15 g masła
Przygotowanie:
Białko z cukrem należy ubić na sztywno. Mączkę, puder oraz kakao należy wymieszać i dodać do ubitego białka. Następnie dodać masło i wymieszać. Opiekać w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Cremeux maracuja, bergamotka
Składniki:
- 100 g puree maracuja
- 100 g puree bergamotka
- 75 g żółtek
- 45 g cukru
- 60 g masła
- 18 g masy żelatynowej
Przygotowanie:
Puree maracuja i bergamotki, żółtka oraz cukier doprowadzić do temperatury 82 stopni. Całość przecedzić przez sito i dodać masę żelatynową. Gdy temperatura spadnie do 45 stopni dodać masło i zblenderować.
Żelka mango marakuja
Składniki:
- 300 g świeże mango pokrojone w kostkę
- 25 g puree z mango
- 25 g puree z maracui
- 50 g cukier
- 3 g pektyna nh
Przygotowanie:
Należy zagotować wszystkie składniki razem.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 75 g mleka
- 75 g śmietany 30%
- 6 g żelatyny namoczonej w 36 g zimnej wody
- 50 g żółtka
- 25 g cukru
- 160 g czekolady ekwador 70,4%
- 200 g ubitej śmietany
Przygotowanie:
Podgrzać mleko ze śmietaną i dodać żółtka z cukrem. Ponownie podgrzać do temperatury 82 stopni. Całość przecedzić i dodać do czekolady. Następnie dodać wcześniej namoczoną żelatynę. Po przestudzeniu około 32 stopni dodać ubitą śmietanę.