Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Polędwiczka wieprzowa z grzybami

Adam Krzymkowski przygotował dla Was przepyszne polędwiczki z grzybami. To danie zachwyca prostotą i liczbą wariantów, w zależności od dostępności wybranych gatunków grzybów.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Pinot Noir z Winnicy Turnau.

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, a cześć z nich zostawić w całości. Resztę podsmażyć na maśle z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Następnie zmiksować na pure i doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę obsmażyć i piec w piekarniku w 180 stopniach 12-16 minut. W zależności od grubości polędwiczki podawać na kremie z grzybów i podsmażonymi w całości grzybami (jako dodatek skrobiowy można dodać pieczone ziemniaki).

 

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 1 kg
  • świeże grzyby 400 g
  • cebula 1 średnia sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • masło 50 g