Polędwiczka wieprzowa z grzybami
Adam Krzymkowski przygotował dla Was przepyszne polędwiczki z grzybami. To danie zachwyca prostotą i liczbą wariantów, w zależności od dostępności wybranych gatunków grzybów.
Do tego dania szef kuchni poleca wino Pinot Noir z Winnicy Turnau.
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, a cześć z nich zostawić w całości. Resztę podsmażyć na maśle z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Następnie zmiksować na pure i doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę obsmażyć i piec w piekarniku w 180 stopniach 12-16 minut. W zależności od grubości polędwiczki podawać na kremie z grzybów i podsmażonymi w całości grzybami (jako dodatek skrobiowy można dodać pieczone ziemniaki).
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe 1 kg
- świeże grzyby 400 g
- cebula 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- masło 50 g