VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych przed nami! Już w następny weekend (16-17 lipca) spotkamy się w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.
Kwiaty kojarzą nam się przede wszystkim z przyjemnym zapachem oraz ich dekoracyjną funkcją — swoim wyglądem upiększają wnętrza niezależnie od tego czy mówimy o roślinach ciętych, czy doniczkowych. Czy wiedzieliście o tym, że upiększać mogą także dania na talerzach?
Niektóre kwiaty są jadalne i z powodzeniem można używać ich jako uroczy element dekoracji potrawy. Już tysiące lat temu w ten sposób wykorzystywali je starożytni Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Dodają daniom koloru, nieco ekstrawagancji i mnóstwo oryginalności!
Niektóre z nich cechują także intrygujące walory smakowe — kwiaty stokrotek smakują miętowo, bratki lekko ostro, a z kolei goździki są nieco słodkie. Do innych jadalnych kwiatów należą nagietki, mniszki lekarskie, bergamotki, fiołki czy lawenda. Świetnie komponują się w sałatkach, ale też potrawach mięsnych, wytrawnych tartach, zupach oraz deserach.
Podczas festiwalu w Dobrzycy odbędą się liczne prelekcje, warsztaty, animacje oraz gotowanie w plenerze z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Zaproszeni eksperci podzielą się sekretami na piękne ukwiecone ogrody, a szefowie kuchni zaprezentują swoje wyjątkowe przepisy!