Tort Pascha
Idealny wyrób na Święta Wielkiej Nocy w wydaniu Przemysława Górala.
Do tortu Przemysła Góral poleca wino Szlachetny Zbiór z Winnicy Turnau.
Przygotowanie:
Twaróg mielimy dwa razy. 2 Żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami laski wanilii stopniowo dodając śmietankę. Całość ubijamy w kąpieli wodnej około 7 minut. Stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejno należy dodać twaróg i zmiksować wraz z bakaliami. Całość przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i pozostawić na noc w lodówce. Z zewnątrz dekorujemy według własnego uznania.
Składniki na ciasto:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 4 żółtka
- 130 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- 140 g śmietany 36%
- 130 g masła
- 150 g Bakalie: migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa.