Tatar z buraka według przepisu Mariusza Siwaka
Jak wykorzystać buraki w kuchni? Można zrobić z nich przepysznego tatara! Przedstawiamy doskonały przepis Mariusza Siwaka:
Produkty na 4 porcje:
burak 600 g
jaja 4 szt.
oliwa z oliwek
zioła świeże
pomidory suszone 50 g
musztarda francuska
Sposób wykonania:
Buraki myjemy i układamy na foli aluminiowej. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami, polewamy oliwą i zawijamy folię.
Całość układamy na blaszce i pieczemy ok. 1,5 h w temperaturze 200°C. W międzyczasie gotujemy jajka w sous-vide 60 minut w temperaturze 62°C.
Gdy buraki się upieką, studzimy je i obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę oraz siekamy suszone pomidory. Połączenie doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.
Ugotowane jajka hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Na talerzu układamy posiekany i doprawiony tatar z buraka. Na górę dodajemy żółtko oraz dekorujemy oliwą i świeżymi ziołami.