Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tatar z buraka według przepisu Mariusza Siwaka

Jak wykorzystać buraki w kuchni? Można zrobić z nich przepysznego tatara! Przedstawiamy doskonały przepis Mariusza Siwaka:

Produkty na 4 porcje:

burak 600 g

jaja 4 szt.

oliwa z oliwek

zioła świeże

pomidory suszone 50 g

musztarda francuska

Sposób wykonania:

Buraki myjemy i układamy na foli aluminiowej. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami, polewamy oliwą i zawijamy folię.

Całość układamy na blaszce i pieczemy ok. 1,5 h w temperaturze 200°C. W międzyczasie gotujemy jajka w sous-vide 60 minut w temperaturze 62°C.

Gdy buraki się upieką, studzimy je i obieramy, następnie kroimy w drobną kostkę oraz siekamy suszone pomidory. Połączenie doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.

Ugotowane jajka hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Na talerzu układamy posiekany i doprawiony tatar z buraka. Na górę dodajemy żółtko oraz dekorujemy oliwą i świeżymi ziołami.