Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Żurek z królika według przepisu Andrzeja Jakomulskiego

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Bądź przygotowany zawczasu i poznaj przepis na żurek z królika według przepisu wybitnego szefa kuchni, Andrzeja Jakomulskiego.

Żurek z królika

Na 10 porcji:

Tuszka z królika 1kg

Ziemniaki 500g

Borowik (mrożony) 200g

Jajka 10szt

Cebula 200g

Czosnek 20g

Tymianek 5g

Marchewka 500g

Seler 200g

Por 200g

Pietruszka 200g

Mąka żytnia 200g

Majeranek 6g

Soł, pieprz,

Śmietana 20% – 150ml

Puder z grzybów suszonych 10g

Panierka Panco 150g

Masło 30g

Olej do smażenia krokiecików 200ml

Królika myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por i podpieczoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gałązkę tymianku. Zalewamy zimną wodą i gotujemy bulion z królika, ok. 4-5 godzin na wolnym ogniu.

Wstawiamy do gotowania jajka w temp. 52 st. C na 2,5 godziny. Po tym czasie jajka schładzamy tak, aby uzyskać plastyczne żółtko.

Wywar z królika przecedzamy, dodajemy puder z suszonych grzybów, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy zakwas z mąki żytniej. Gotujemy. Na końcu dodajemy śmietany i doprawiamy do smaku.

Cebulę kroimy w kostkę, i podsmażamy na maśle, dodajemy ugotowane  i zmielone (w maszynce) mięso z królika, doprawiamy solą, pieprzem i  tymiankiem.

Formujemy w kształt kulki. Panierujemy w panco i smażymy na głębokim tłuszczu.

Ziemniaki gotujemy, przecieramy na gładkie puree, dodajemy masło i sól.

Borowiki smażymy na maśle z odrobiną czosnku i tymianku.

Ziemniaki, krokiet z mięsa królika układamy na talerzu, żółtko nakładamy na ziemniaki dodajemy smażonego borowika i marchewki z wywaru. Zalewamy żurkiem. Dekorujemy szczypiorkiem i świeżym tymiankiem.

Smacznego! 🙂