Szlakiem Szefów Zachodniego Wybrzeża
Na Pomorzu Zachodnim królują nie tylko liczne atrakcje turystyczne, ale także lokale gastronomiczne, które charakteryzują się niezwykłą historią, posiadają oryginalne dania oraz najwyższej jakości składniki. Wśród wybitnych restauracji wyróżniamy te prowadzone przez Szefów Zachodniego Wybrzeża. Stworzonych z pasji do gotowania oraz miłości do foodpairingu. To lokale rozmieszczone na całym pasie wybrzeża zachodniego, od Szczecina po Koszalin. Postaramy się przybliżyć Wam historię ich powstania.
Szlakiem Zachodniopomorskich Restauracji
Zacznijmy naszą podróż od wyprawy nad morze — Kołobrzeg, stolica nadmorskich kurortów i wakacji, to właśnie tutaj mieści się restauracja Sublima, w której ugości Was Andrzej Jakomulski. Szef Zachodniego Wybrzeża uwielbia kuchnię francuską, swoją autorską kartą dań zachwycał wielu gości i pomagał zdobywać restauracjom najwyższe noty i wyróżnienia. Obecnie swoje dania przyrządza w Sublimie, restauracji znajdującej się w samym sercu miasta. To miejsce słynące z nietuzinkowych rozwiązań, niezwykłych połączeń najwyższej jakości produktów od zaufanych dostawców z całego świata, a dzięki live cooking goście mają możliwość zobaczenia, co dzieje się na kuchni.
Następnie zabieramy Was do Wolina i Karola Studzińskiego, który chętnie przyrządzi Wam dania w swojej restauracji Romanesco, dawniej znaną pod nazwą Kalafior. Karol Studziński to wilk morski, który wygrywa podczas letnich starć na najlepsze dania rybne. Z kuchnią jest związany od zawsze, a w tworzeniu swoich dań kieruje się głównie sezonowością oraz dostępnością produktów lokalnych.
Dariusz Kontak i Przemysław Góral to mistrzowie cukiernictwa! Panowie stanowią zespół Szefów Zachodniego Wybrzeża. Oprócz tego Dariusz Kontak jest cukiernikiem w Hotelu Saltic Resort&Spa w Grzybowie, gdzie serwuje wykwintne desery i tworzy praliny. Jednak bywa również w Koszalinie, gdzie znajduje się Pracownia Czekolady zarządzana przez Przemysława Górala. Szefowie tworzą tam przepyszne praliny własnej produkcji z możliwością nadruku na czekoladkach. Oprócz tych małych przyjemności, tworzone są tam również monoporcje — francuskie desery o ciekawej konstrukcji i oryginalnym smaku.
Wracając do Szczecina, nie możemy zapomnieć o Courtyard by Marriot, gdzie wyborne potrawy przygotuje dla Was Mariusz Siwak, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zarządu Szczecińskiego Convivium Slow Food. Można śmiało powiedzieć, że przeszedł wszystkie szczeble kulinarnej kariery oraz rozwoju.
Poznaj Nas!
Szefowie Zachodniego Wybrzeża to kulinarni wirtuozi tworzący dzieła sztuki na talerzu. Nasi kucharze tworzą autorskie dania, sezonowe menu i dobierają do tego najwyższej klasy wina z Winnicy Turnau. Pogoda nie rozpieszcza, wakacyjny ukrop przeminął z pierwszym jesiennym powiewem wiatru, co nie oznacza, że nie możemy spędzić weekendu nad morzem. W restauracjach Szefów będzie czekać na Was sezonowe, jesienne menu.