Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Podsumowanie 2023 roku w gastronomii

Branża gastronomiczna to jedna z najbardziej dynamicznych dziedzin — w ciągłym ruchu, pod wpływem zmieniających się trendów, ewoluujących gustów klientów i globalnych przemian. Świat kulinariów sprawnie dostosowuje się do zmiennych warunków, nie pozostawiając miejsca na stagnację. Cały czas pojawiają się nowe ścieżki, kreatywne pomysły oraz inspiracje, stale aktualizując kulinarne horyzonty. Jak zatem prezentował się rok 2023 w gastronomii?
Trendów i przewidywań na ten rok było wiele. Warto wspomnieć o tych, które sprawdziły się w restauracjach i wydaje się, że na stałe zagoszczą w świecie gastronomii.

Less waste – ten trend to odpowiedź na wyzwania ekologiczne, które stoją przed każdym z nas. Nadmierna produkcja odpadów to problem wielu restauracji. W tym roku w wielu miejscach weszło w życie postanowienie o rozsądnym podejściu, które skutkowało minimalizacją produkcji odpadów.

Ekologia – 2023 rok był przełomowy, jeśli chodzi o rezygnację z jednorazowych rozwiązań. Wiele restauracji wprowadziło niewielkie zmiany o ogromnym znaczeniu – rzadko już możemy spotkać się z plastikowymi słomkami! Niektórzy poszli o krok dalej i zamienili papierowe słomki na te wielokrotnego użytku.

Lokalność – to trend, z którego bardzo się cieszymy. Jako Szefowie Zachodniego Wybrzeża zawsze podkreślaliśmy nasze przywiązanie do kuchni lokalnej. W tym roku branża kulinarna jeszcze mocniej postawiła na lokalność, która jest gwarantem świeżości i jakości. Dzięki temu wiele restauracji wsparło miejscowych producentów.

Coś dla każdego – na rynku pojawia się coraz więcej lokali oferujących dania dla wegetarian lub wegan. Warto jednak zauważyć, że nawet w tradycyjnych restauracjach, oferujących na co dzień dania mięsne, pojawiło się więcej opcji bezmięsnych i wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego.

To jedynie kilka trendów, które na stałe zagościły już w branży kulinarnej. 2023 rok upłynął pod znakiem ekologii i lokalności.

Jakie przewidujemy trendy na kolejny rok? O tym w kolejnym wpisie!