Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Pączki przepisu Dariusza Kontaka

Tłusty Czwartek coraz bliżej, a wy wciąż zastanawiacie się co przygotować, by sprawić słodką przyjemność najbliższym i sobie? Szef Dariusz Kontak i jego przepis na niezawodne pączki, z którego możecie przygotować także donuty przychodzi z pomocą!

 

Składniki na 30 sztuk (dużych pączków): 

 

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

120 g masła roztopionego

50 g drożdży świeżych

500 ml letniego mleka 

120 g cukru

6 żółtek

2 jajka

10 g soli

 

Nadzienie do wyboru:

300 g konfitura malinowa 

300 g marmolady różanej

50 g liofilizowanych malin lub skórki pomarańczowej do posypania 

 

 

Zrobić rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

 

Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki oprócz masła. Wymieszać do połączenia, następnie dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

 

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta równej wielkości (moje miały po 80 g) i formować okrągłe pączki. 

Jeśli przygotowujemy donuty, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka, a w nich dziurkę, np. kieliszkiem. Odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Kulki powinny być bardzo napuszone i lekkie jak piórko — wtedy podczas smażenia będą miały charakterystyczną białą obrączkę.

 

Po wyrośnięciu smażyć pączki na tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175*C. Odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia.

 

Jeszcze ciepłe nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Polać lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Dowolnie ozdobić. 

 

Smacznego!