Pączki przepisu Dariusza Kontaka
Tłusty Czwartek coraz bliżej, a wy wciąż zastanawiacie się co przygotować, by sprawić słodką przyjemność najbliższym i sobie? Szef Dariusz Kontak i jego przepis na niezawodne pączki, z którego możecie przygotować także donuty przychodzi z pomocą!
Składniki na 30 sztuk (dużych pączków):
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
120 g masła roztopionego
50 g drożdży świeżych
500 ml letniego mleka
120 g cukru
6 żółtek
2 jajka
10 g soli
Nadzienie do wyboru:
300 g konfitura malinowa
300 g marmolady różanej
50 g liofilizowanych malin lub skórki pomarańczowej do posypania
Zrobić rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki oprócz masła. Wymieszać do połączenia, następnie dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta równej wielkości (moje miały po 80 g) i formować okrągłe pączki.
Jeśli przygotowujemy donuty, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka, a w nich dziurkę, np. kieliszkiem. Odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kulki powinny być bardzo napuszone i lekkie jak piórko — wtedy podczas smażenia będą miały charakterystyczną białą obrączkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki na tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175*C. Odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia.
Jeszcze ciepłe nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Polać lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Dowolnie ozdobić.
Smacznego!