Ostrygi na Walentynki
Zbliżają się Walentynki, a to bardzo dobra okazja, by zaskoczyć swoją drugą połówkę przygotowaną kolacją. Zapiekane ostrygi według przepisu Andrzeja Jakomulskiego podane w towarzystwie musującego białego wina prosto z Winnicy Turnau z pewnością pozwolą Wam wywrzeć wrażenie przy wieczornej kolacji!
Ostrygi zapiekane:
4 sztuki świeżych ostryg
150 g pora
100 g sera taleggio
20 ml białego wina
2 cebule szalotki
50 ml śmietanki 36%
Kawior z ryb jesiotra
Mikro zioła (kolendra)
50 ml oliwy z oliwek
100 g soli morskiej
1 cytryna
50 g panierki panko
- Por kroimy w paski, konfitujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, przecedzamy przez sitko.
- Szalotkę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondelku na oliwie z konfitowanego pora. Dodajemy białe wino, ser taleggio i śmietankę. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
- Ostrygi sprawiamy, zlewamy wodę i wyciągamy je na łyżeczkę. Do muszli nakładamy konfitowanego pora, ostrygę i polewamy sosem serowym. Posypujemy panierką panko.
- Tak przygotowane ostrygi wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni C piekarnika i zapiekamy przez ok. 8min.
- Upieczone ostrygi układamy na talerzu z morską solą, na górę nakładamy kawior, dekorujemy mikro ziołami. Podajemy z cząstką cytryny.