Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Ostrygi na Walentynki

Zbliżają się Walentynki, a to bardzo dobra okazja, by zaskoczyć swoją drugą połówkę przygotowaną kolacją. Zapiekane ostrygi według przepisu Andrzeja Jakomulskiego podane w towarzystwie musującego białego wina prosto z Winnicy Turnau z pewnością pozwolą Wam wywrzeć wrażenie przy wieczornej kolacji!

 

Ostrygi zapiekane:

 

4 sztuki świeżych ostryg

150 g pora

100 g sera taleggio

20 ml białego wina

2 cebule szalotki

50 ml śmietanki 36%

Kawior z ryb jesiotra

Mikro zioła (kolendra)

50 ml oliwy z oliwek

100 g soli morskiej

1 cytryna

50 g panierki panko

 

  1. Por kroimy w paski, konfitujemy w oliwie z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, przecedzamy przez sitko.

 

  1. Szalotkę kroimy w kostkę, podsmażamy w rondelku na oliwie z konfitowanego pora. Dodajemy białe wino, ser taleggio i śmietankę. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu.

 

  1. Ostrygi sprawiamy, zlewamy wodę i wyciągamy je na łyżeczkę. Do muszli nakładamy konfitowanego pora, ostrygę i polewamy sosem serowym. Posypujemy panierką panko.

 

  1. Tak przygotowane ostrygi wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni C piekarnika i zapiekamy przez ok. 8min. 

 

  1. Upieczone ostrygi układamy na talerzu z morską solą, na górę nakładamy kawior, dekorujemy mikro ziołami. Podajemy z cząstką cytryny.