Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Kolacja wigilijna w nowej odsłonie

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy moment w roku. To czas pełen tradycji i wspólnego świętowania. Kluczowym punktem świąt jest wieczerze wigilijna, do której zasiadamy razem z bliskimi. Niektóre dania są niemal obowiązkowe w każdym domu, ale coraz częściej na wigilijnych stołach możemy zobaczyć nowoczesne interpretacje klasyków.

Święta bez barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy makowca nie byłyby prawdziwymi świętami… Nie ma więc mowy o zastąpieniu tych dań, ale wzbogaceniu kolacji o nowe, ciekawe przepisy, które zaskoczą Twoich gości i sprawią, że Wigilia nabierze nowych smaków.

Focaccia – ten nieoczywisty wybór skierowany jest do osób, które uwielbiają włoskie smaki. Niezwykle aromatyczny chlebek z dużą ilością rozmarynu, podany z oliwą może zrewolucjonizować wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się w roli przystawki lub dodatku do dań głównych.

Śledzie w nowym wydaniu – oprócz wersji z olejem i cebulą, śledzie można podać na wiele sposobów! Jednym z przepisów są śledzie w cytrusowym sosie. Sok z pomarańczy, limonki, cytryny oraz dodatek papryczki chili sprawią, że śledzie zyskają nowy wymiar.

Zupa cebulowa pod pierzyną – brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Poza tradycyjnym barszczem czy zupą grzybową możesz zaskoczyć swoich gości aromatyczną i rozgrzewającą zupą cebulową pod pierzyną z ciasta francuskiego.

Sernik nowojorski – chociaż ten rodzaj sernika nie kojarzy się ze świętami, element w postaci korzennego, ciasteczkowego spodu sprawi, że to ciasto na stałe wejdzie w wigilijne menu! Do dekoracji możesz użyć pierników, by nadać mu świątecznego klimatu!

Niech wigilijna uczta stanie się okazją do odkrywania nowych smaków i kulinarnych inspiracji. Nie trzeba rezygnować z tradycji, by wprowadzić nowoczesność na wigilijny stół.

Smacznych świąt!