Jadalne ozdoby na choinkę
Coraz bliżej święta, więc pora ubierać choinkę. Choć z pewnością znajdą się miłośnicy tej wyjątkowej grudniowej atmosfery, u których ozdobione drzewko już znalazło swoje miejsce w salonie, to i oni mogą znaleźć dla siebie nieco inspiracji w poniższym artykule!
Tradycja wstawiania do domu choinki na święta przybyła do Polski z Niemiec około 300 lat temu. W tradycji chrześcijańskiej była postrzegana jako symbol drzewa rajskiego. Jej długo zielone igły przypominały o odradzaniu się życia. Ozdoby takie jak orzechy czy małe jabłuszka symbolizowały urodzaj i dobrobyt.
W dzisiejszych czasach sklepowe stoiska i jarmarki przed Gwiazdką mienią się kolorami od gotowych ozdób choinkowych. A gdyby przemyśleć powrót do tradycyjnych jadalnych dekoracji?
Doskonałym pomysłem na jadalne bombki są pierniczki. To okazja do spędzenia czasu z dziećmi, które z pewnością ucieszą się z możliwości wykrajania dowolnych kształtów. Przed upieczeniem wystarczy tylko wyciąć dziurkę na sznurek, na przykład słomką.
Suszone plastry jabłek pozwolą na uzyskanie rustykalnego wyglądu drzewka. To bardzo ładna i zdrowa ozdoba na choinkę.
Cukierki zawieszone na kolorowych wstążkach lub włoskie orzechy pomalowane na złoto i zawinięte w celofan to drobne dekoracje, które nie wymagają dużego nakładu pracy a robią duże wrażenie!
Czy planujecie w tym roku taką smakowitą choinkę?