Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Gęsina na św. Marcina!

Gęsina na św. Marcina! Ten szlachetny drób powinniśmy spożywać nie tylko od święta! Lecz, czy tylko gęsinę tradycyjnie spożywamy 11 listopada?

Innym nieodłącznym elementem są naturalnie – Rogale Świętomarcińskie! Tradycyjnie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego i nadziewane białym makiem.

W Estonii również obchodzony jest Dzień św. Marcina, obok gęsiny istotną rolę odgrywa tam jagnięcina!

W Niemczech wypieka się z ciasta, na kształt chałki, charakterystyczne figurki – Weckmann z fajką w dłoni.

Jako towarzyszkę gęsiny i nie tylko polecamy Świętomarcińskie wino od winnicy Turnau!
Celebruje się nim zakończenie zbiorów i przedstawia zarazem przedsmak przyszłorocznych win.

W obecnym czasie niestety nie możemy celebrować w restauracjach, dlatego Szefowie dzielą się swoimi przepisami, abyście mogli spróbować swoich sił we własnych kuchniach!

Poniżej znajdziecie linki do przepisów na:

rogale autorstwa Dariusza Kontaka
gęsinę Karola Studzińskiego