Gęsina na św. Marcina!
Gęsina na św. Marcina! Ten szlachetny drób powinniśmy spożywać nie tylko od święta! Lecz, czy tylko gęsinę tradycyjnie spożywamy 11 listopada?
Innym nieodłącznym elementem są naturalnie – Rogale Świętomarcińskie! Tradycyjnie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego i nadziewane białym makiem.
W Estonii również obchodzony jest Dzień św. Marcina, obok gęsiny istotną rolę odgrywa tam jagnięcina!
W Niemczech wypieka się z ciasta, na kształt chałki, charakterystyczne figurki – Weckmann z fajką w dłoni.
Jako towarzyszkę gęsiny i nie tylko polecamy Świętomarcińskie wino od winnicy Turnau!
Celebruje się nim zakończenie zbiorów i przedstawia zarazem przedsmak przyszłorocznych win.
W obecnym czasie niestety nie możemy celebrować w restauracjach, dlatego Szefowie dzielą się swoimi przepisami, abyście mogli spróbować swoich sił we własnych kuchniach!
Poniżej znajdziecie linki do przepisów na:
rogale autorstwa Dariusza Kontaka
gęsinę Karola Studzińskiego