Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Francuska zupa cebulowa

Francja to kraj, który słynie z wielu ciekawych rzeczy, ale to właśnie kuchnia jest jej perłą w koronie.
A jeśli mowa o kuchni francuskiej, to zupa cebulowa stanowi jeden z jej głównych symboli. Mimo, że serwują ją najbardziej wykwintne restauracje świata, ma ona bardzo skromne początki.

Francuska zupa cebulowa, czyli Soupe à l’oignon, jest zasadniczo bulionem, idealnym połączeniem mielonej cebuli, bulionu wołowego, tostowego chleba oraz tartego i grillowanego sera comté albo gruyere w zależności od gustu.

To krzepiące danie od lat podbija serca milionów fanów na całym świecie.
Korzenie tej potrawy sięgają 8000 lat wstecz do bulionów ze starożytnego Rzymu.

Większość słynnych potraw powstała albo przypadkowo, albo w wyniku kulinarnego fuksu. Taką historię ma też i ta zupa.
Historia głosi, że król Ludwik XV i jego dalsza rodzina, wróciwszy z polowania na jelenie, odkryli, że kredens w ich loży był pusty. Wtedy król wpadł na pomysł, aby zrobić potrawę, z tego, co było – trochę mielonej cebuli, masła, szampana i oczywiście kawałków mięsa. A finał tej opowieści znacie – powstał hit francuskiej kuchni.

Legenda mówi, że ta unikatowa zupa wywarła tak ogromne wrażenie na Stanisławie Leszczyńskim, księciu Lotaryngii, że kiedy skosztował jej w karczmie w Szampanii, zmusił kucharza, żeby zdradził jej przepis i jadł ją codziennie. We Francji cebuli było pod dostatkiem, dlatego ta zupa była konsumowana przez biednych, a później restauracje zmieniły ją w elegancką wersję z dużą ilością sera.

Zupa ma bogaty i ostry smak, co wynika głównie z połączenia karmelizowanej cebuli, która nadaje potrawie słodki smak i sera. Wywar wołowy dodatkowo wzmacnia smak zupy. Spośród wszystkich francuskich zup, ta jest najmniej skomplikowana w przygotowaniu.
Zarówno wersja wegetariańska, jak i mięsna zupy są popularne w znacznej części świata.