Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
Foodpairing - sztuka łączenia smaków

Foodpairing – sztuka łączenia smaków

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków.

Dobieranie odpowiednich składników, wydobywanie smaku z potraw oraz łączenie różnych produktów to zadanie, z którym kucharze mierzą się od początków tego zawodu. Ta umiejętność od zawsze w dużej mierze wpływała na sukces kulinarny restauracji. Foodpairing, bo tak właśnie nazywa się eksperymentowanie z łączeniem różnych produktów, to bardzo stara metoda tworzenia nowych, ulepszonych potraw. Dzięki tej metodzie odkryliśmy, jak może smakować kaczka z jabłkiem lub pasztet z żurawiną. 

 

Współczesny foodpairing zaczął ewoluować w latach dziewięćdziesiątych, a proces ten rozpoczął szef kuchni z restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal. To on jako pierwszy odkrył, że czekolada dobrze komponuje się z odrobiną soli i zaczął eksperymentować, dodając kakaową słodkość do innych produktów, np. anchois. Jednak na tym badania się nie skończyły! Szef kuchni chciał bowiem mieszać jeszcze więcej smaków i tworzyć coraz to lepsze dania. Z pomocą przyszedł mu naukowiec Francois Benzi, który udowodnił, że istnieją produkty, które mimo zupełnie różnego zastosowania w kuchni, zawierają te same związki chemiczne w swoim zapachu. 

 

Odkryto w ten sposób, że składniki z pozoru niepasujące do siebie tworzą najlepsze połączenia. Eksperyment Blumenthala rozpoczął nowy rozdział w świecie gastronomii. Wielu kucharzy na całym świecie korzysta z foodpairingu, urozmaicając swoje potrawy. Nie jest to proste zadanie — foodpairing wymaga czasu, wyczulonych zmysłów oraz profesjonalnego podejścia. 

 

Do zestawień smaków, które są warte wypróbowania zaliczają się:

  • truskawka i kolendra,
  • kawa i czosnek,
  • musztarda z miętą,
  • fiołek jadalny z ogórkiem,
  • jajko na miękko z sosem sojowym,
  • pietruszka z bananem,
  • marakuja z ostrygami,
  • orzechy arachidowe i kurczak,
  • tymianek i mandarynki,
  • truskawki z pieczoną jagnięciną,
  • jabłko z pomidorem,
  • kurczak z czekoladą,
  • truskawki z parmezanem,
  • gorgonzola z czekoladą,
  • kakao do karmelizowanego kalafiora,
  • jaśmin z wieprzową wątrobą,