Foodpairing – sztuka łączenia smaków
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków.
Dobieranie odpowiednich składników, wydobywanie smaku z potraw oraz łączenie różnych produktów to zadanie, z którym kucharze mierzą się od początków tego zawodu. Ta umiejętność od zawsze w dużej mierze wpływała na sukces kulinarny restauracji. Foodpairing, bo tak właśnie nazywa się eksperymentowanie z łączeniem różnych produktów, to bardzo stara metoda tworzenia nowych, ulepszonych potraw. Dzięki tej metodzie odkryliśmy, jak może smakować kaczka z jabłkiem lub pasztet z żurawiną.
Współczesny foodpairing zaczął ewoluować w latach dziewięćdziesiątych, a proces ten rozpoczął szef kuchni z restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal. To on jako pierwszy odkrył, że czekolada dobrze komponuje się z odrobiną soli i zaczął eksperymentować, dodając kakaową słodkość do innych produktów, np. anchois. Jednak na tym badania się nie skończyły! Szef kuchni chciał bowiem mieszać jeszcze więcej smaków i tworzyć coraz to lepsze dania. Z pomocą przyszedł mu naukowiec Francois Benzi, który udowodnił, że istnieją produkty, które mimo zupełnie różnego zastosowania w kuchni, zawierają te same związki chemiczne w swoim zapachu.
Odkryto w ten sposób, że składniki z pozoru niepasujące do siebie tworzą najlepsze połączenia. Eksperyment Blumenthala rozpoczął nowy rozdział w świecie gastronomii. Wielu kucharzy na całym świecie korzysta z foodpairingu, urozmaicając swoje potrawy. Nie jest to proste zadanie — foodpairing wymaga czasu, wyczulonych zmysłów oraz profesjonalnego podejścia.
Do zestawień smaków, które są warte wypróbowania zaliczają się:
- truskawka i kolendra,
- kawa i czosnek,
- musztarda z miętą,
- fiołek jadalny z ogórkiem,
- jajko na miękko z sosem sojowym,
- pietruszka z bananem,
- marakuja z ostrygami,
- orzechy arachidowe i kurczak,
- tymianek i mandarynki,
- truskawki z pieczoną jagnięciną,
- jabłko z pomidorem,
- kurczak z czekoladą,
- truskawki z parmezanem,
- gorgonzola z czekoladą,
- kakao do karmelizowanego kalafiora,
- jaśmin z wieprzową wątrobą,