Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
Chłodnik na lato. Zupy na upały

Chłodniki – skuteczna broń w walce z upałami

Latem gorące i sycące zupy ustępują miejsca orzeźwiającym chłodnikom. Jednak czy Polacy faktycznie są ich miłośnikami? Czy potrafią wydobyć potencjał teoretycznie prostej potrawy?

Pytając przeciętną osobę o nią ta najpewniej opisze klasyczny chłodnik na botwince, a przecież istnieje wiele alternatywnych propozycji. Możemy użyć dowolnego warzywa, by stworzyć znakomity przepis. Są smaczne proste i szybkie do wykonania. Co najważniejsze, to bardzo lekkie danie, które nie obciąży żołądka w upalne dni.

Nie zapominajmy, że choć warzywa są często spotykane w chłodnikach, nie muszą być ich jedynym składnikiem. Możemy serwować je na słodko, z dodatkiem owoców, lub sięgnąć po mniej oczywiste składniki jak ryby, orzechy czy sery.

Chłodniki często są przygotowywane na nabiałowej bazie, chętnie wybieranymi produktami są jogurty, kefiry, maślanki czy zsiadłe mleko. Lepiej unikać bardzo tłustych produktów, jak śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu, aby nie stracić lekkości potrawy.

Warto zaznaczyć, że w polskiej kuchni znajdziemy wiele propozycji zup „na zimno” z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Chłodnik ze szparagów, szczawiowy, z zielonego groszku czy też ogórków, to tylko kilka z nich. Lecz czy są tylko domeną wyłącznie naszej rodzimej kuchni? Oczywiście, w innych kuchniach również spotkamy ciekawe receptury. Hiszpańska zupa czosnkowo-migdałowa ajo blanco, pomidorowe gazpacho, rosyjska okroszka z kwasem chlebowym czy nawet grecka wersja z ogórkiem i miętą… to tylko nieliczne z dań znanych w innych zakątkach świata.

Podczas upałów, warto sięgać nie tylko po lekkie dania, ale i trunki. Dlatego na gorące dni polecamy orzeźwiające propozycje win z Winnicy Turnau!