Przepis na polik z jelenia Mariusza Siwaka
Mała zawartość tłuszczu i wykwinty smak. Przedstawiamy przepis na poliki z jelenia autorstwa Mariusza Siwaka.
Poliki z jelenia / Sos z czerwonego winna / Purée z brukwi / Buraczki na ciepło z przyprawami korzennymi
Składniki na 4 porcje
- Poliki z jelenia 800 g
- Włoszczyzna 200 g
- Buraki 800 g
- Wino czerwone 300 ml
- Brukiew 1 kg
- Kalafior, brokuł, mini kukurydza, mini marchew do dekoracji
- Masło 100 g
Sposób wykonania:
Poliki z jelenia (Las Kalisz) oprószamy w mące i obsmażamy. Gdy się zarumienią dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i chwilę smażymy. Dorzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por. Chwilę smażymy, podlewamy winem, redukujemy o połowę i zalewamy wodą.
Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, możemy dorzucić kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Gotujemy ok. 2-3 godziny do miękkości.
Brukiew obieramy i gotujemy w mleku z dodatkiem soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej i masła. Gdy zmięknie cedzimy i miksujemy na gładką masę.
Buraki myjemy, układamy na foli aluminiowej i każdego z osobna solimy, pieprzymy, a także dodajemy tymianek, rozmaryn i skrapiamy olejem. Zawijamy je w folię i pieczemy w 200°C przez ok. 1,5-2 godziny.
Gdy buraki przestygną, obieramy je i kroimy w grubsze słupki. Podsmażamy na maśle, dodajemy przyprawy korzenne i oprószamy lekko mąką. Miękkie policzki cedzimy, a sos miksujemy.
Na talerzu dodajemy policzki, purée, buraki oraz warzywa gotowane al dente. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!