Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na polik z jelenia Mariusza Siwaka

Mała zawartość tłuszczu i wykwinty smak. Przedstawiamy przepis na poliki z jelenia autorstwa Mariusza Siwaka.

Poliki z jelenia / Sos z czerwonego winna / Purée z brukwi / Buraczki na ciepło z przyprawami korzennymi

Składniki na 4 porcje

  • Poliki z jelenia 800 g
  • Włoszczyzna 200 g
  • Buraki 800 g
  • Wino czerwone 300 ml
  • Brukiew 1 kg
  • Kalafior, brokuł, mini kukurydza, mini marchew do dekoracji
  • Masło 100 g

Sposób wykonania:

Poliki z jelenia (Las Kalisz) oprószamy w mące i obsmażamy. Gdy się zarumienią dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i chwilę smażymy. Dorzucamy warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por. Chwilę smażymy, podlewamy winem, redukujemy o połowę i zalewamy wodą.

Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, możemy dorzucić kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Gotujemy ok. 2-3 godziny do miękkości.

Brukiew obieramy i gotujemy w mleku z dodatkiem soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej i masła. Gdy zmięknie cedzimy i miksujemy na gładką masę.

Buraki myjemy, układamy na foli aluminiowej i każdego z osobna solimy, pieprzymy, a także dodajemy tymianek, rozmaryn i skrapiamy olejem. Zawijamy je w folię i pieczemy w 200°C przez ok. 1,5-2 godziny.

Gdy buraki przestygną, obieramy je i kroimy w grubsze słupki. Podsmażamy na maśle, dodajemy przyprawy korzenne i oprószamy lekko mąką. Miękkie policzki cedzimy, a sos miksujemy.

Na talerzu dodajemy policzki, purée, buraki oraz warzywa gotowane al dente. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!