Zielone znaczy lepsze? Dieta wegetariańska i jej korzyści.
Kilkaset lat temu wegetarianizm był uznawany za kult religijny. Dzisiaj dieta oparta o zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego obejmuje znaczną część populacji. Prawie co czwarty Polak rezygnuje z mięsa — dzięki takim decyzjom jego średnie spożycie spada.
Zbliża się Światowy Dzień Wegetarianizmu, dlatego w ramach świętowania warto bliżej przyjrzeć się potrawom, które przyrządzamy oraz zamiennikom, które stosujemy, by dostarczyć organizmowi wszystkich składniki odżywcze, jakich potrzebuje. Zbilansowane bezmięsne dania to nasz klucz do sukcesu!
Szefowie Zachodniego Wybrzeża nie prowadzą kuchni w pełni wegetariańskiej, ale z pewnością w ich menu nie brakuje ciekawych opcji bezmięsnych, które zachęcają do spróbowania nie tylko wegetarian.
Rodzaje wegetarianizmu
Wegetarianizm polega na wykluczeniu ze swojej diety produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym najważniejszego — mięsa. Jednak istnieje wiele odmian tej diety:
Laktoowowegetarianizm – najpopularniejsza z odmian, która polega na wykluczeniu z diety wszystkich gatunków mięsa, ale pozostawieniu jaj i produktów mlecznych.
Laktowegetarianizm – wyklucza z diety wszystkie gatunki mięsa i jaja.
Owowegetarianizm – wyklucza z diety wszystkie gatunki mięsa i produkty mleczne.
Pescowegetarianizm – jedna z najmniej radykalnych odmian, która polega na wykluczeniu mięsa drobiowego, wołowego oraz dziczyzny, ale w zamian pozwala na spożywanie ryb, mleka i jaj.
Weganizm – skrajny rodzaj wegetarianizmu, który polega na spożywaniu jedynie produktów roślinnych i wyeliminowaniu wszystkich gatunków mięsa, produktów mlecznych, jaj oraz miodu.
Laik w diecie wegetariańskiej
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ograniczaniem mięsa i produktów odzwierzęcych, najlepszym wyborem będzie Pescowegetarianizm, czyli najlżejsza odmiana, która dopuszcza ryby, mleko i jaja.
Dzięki rosnącej popularności wegetarianizmu stał się on obiektem wielu badań. Jak się okazuje, dieta bezmięsna poprawia profil lipidowy krwi, obniża stężenie cholesterolu całkowitego i LDL oraz ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto poprawia wrażliwość na insulinę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i insulinooporność.
Wśród kolejnych korzyści wynikających ze stosowania diety wegetariańskiej możemy wymienić zmniejszenie ryzyka zgonów z powodów takich jak: choroby sercowo-naczyniowe, udary i niektóre nowotwory.
Świętujmy razem zbliżający się Dzień Wegetarianizmu i dbajmy o swoje zdrowie!