Gęsina na św. Marcina!

Gęsina na św. Marcina! Ten szlachetny drób powinniśmy spożywać nie tylko od święta! Lecz, czy tylko gęsinę tradycyjnie spożywamy 11 listopada?

Innym nieodłącznym elementem są naturalnie – Rogale Świętomarcińskie! Tradycyjnie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego i nadziewane białym makiem.

W Estonii również obchodzony jest Dzień św. Marcina, obok gęsiny istotną rolę odgrywa tam jagnięcina!

W Niemczech wypieka się z ciasta, na kształt chałki, charakterystyczne figurki – Weckmann z fajką w dłoni.

Jako towarzyszkę gęsiny i nie tylko polecamy Świętomarcińskie wino od winnicy Turnau!
Celebruje się nim zakończenie zbiorów i przedstawia zarazem przedsmak przyszłorocznych win.

W obecnym czasie niestety nie możemy celebrować w restauracjach, dlatego Szefowie dzielą się swoimi przepisami, abyście mogli spróbować swoich sił we własnych kuchniach!

Poniżej znajdziecie linki do przepisów na:

rogale autorstwa Dariusza Kontaka
gęsinę Karola Studzińskiego