Upały nadchodzą! Co jeść, a czego unikać?
Rosnące temperatury mogą być niebezpieczne, długa ekspozycja na słońcu, odwodnienie lub przegrzanie organizmu. Jako że takie zmiany nie pozostają bez znaczenia, powinniśmy zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerz.
Lekkostrawne
Podczas cieplejszych dni, powinniśmy brać przykład z diet śródziemnomorskich przyjaciół, którzy do perfekcji opanowali radzenie sobie z upałami. Tam zamiast ciężkich mięsnych dań, częściej spotkamy się z sałatkami, jogurtami, lekkimi pastami i owocami morza.
Naturalne izotoniki
Wzmożona aktywność latem często równa się utracie cennych elektrolitów, warto uzupełnić je za pomocą np. wody kokosowej, soku z brzozy oraz cytrusów z solą.
Zawierające dużą ilość wody
Istotnym jest sięganie po produkty, które pomogą uzupełnić utraconą wodę. Latem wzrasta na nie zapotrzebowanie, a nam zdarza się zapomnieć o zwiększeniu ilości płynów. Możemy ich dostarczać poprzez jedzenie owoców oraz warzyw. Dobrym pomysłem jest zamiana posiłków na np. koktajle lub smoothie.
Obiad na zimno
Gdy z nieba leje się żar, możemy pomyśleć o posiłkach serwowanych na zimno. Nikt nie ma wtedy ochoty na gorące i syte potrawy, dlatego warto zamienić zupy na gaspacho lub chłodniki, zamiast smażonych ryb można sięgnąć po te surowe np. w formie sushi.
Macie swoje sprawdzone sposoby na cieplejsze dni? Podzielcie się nimi na naszym facebooku!