Pyszne probiotyki
W obliczu zagrożenia epidemiologicznego dokładamy wszelkich starań, aby chronić siebie i bliskich. Częściej myjemy ręce, unikamy kontaktu z innymi ludźmi i oczywiście wspieramy naszą odporność. Nie tylko w tym trudnym czasie warto o nią dbać, lecz na co dzień.
Jako miłośnicy zdrowego odżywiania polecamy oczywiście wspierać nasz układ odpornościowy dobrze dobraną dietą. Na prawidłowe jego funkcjonowanie wpływają w dużym stopniu flora bakteryjna.
Tu mamy dobrą wiadomość. Ukochane przez nas kiszonki działają lepiej niż jakiekolwiek suplementy diety! Oprócz bogactwa dobrych bakterii mają jeszcze jedną istotną zaletę – długą datę przydatności i dostępność. Większość z nas ma w domowych spiżarniach ich zapas. Kisić można bowiem nie tylko ogórki i kapustę. Do kiszenia nadaje się większość warzyw i owoców, kisimy również produkty mleczne oraz ryby! Z tego tytułu również sprawdzi się dobrej jakości jogurt lub kefir. Takie produkty również zawierają bogactwo dobrych bakterii dzięki procesowi fermentacji.
Kompleksowo dbając o odporność, pamiętajmy również o miodzie, który od dawien dawna był wykorzystywany jako lek w walce z infekcjami. Bogactwa mikroelementów wspierających nasz układ immunologiczny dostarczą nam zdrowe tłuszcze. Najlepszymi ich źródłami są orzechy, nasiona i tłuste ryby.
Planujmy zakupy, by jak najrzadziej narażać się na kontakt z innymi osobami, a do listy zakupów dopiszmy wyżej wymienione produkty.