Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego
Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego autorstwa Andrzeja Jakomulskiego.
Do tego dania szef kuchni poleca wino Hibernal z Winnicy Turnau.
Składniki
- Łosoś Jurajski 100g
- koper włoski 50g
- miód 2 łyżki
- musztarda dijon 1 łyżka
- nalewka z czerwonej porzeczki 50 ml
- cytryna 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- koper 1 pęczek
- cukier 2 gramy
- sól morska, pieprz
- olej rzepakowy 100 ml
- 2 jajka
- szczypiorek 2 pęczki
Przygotowanie:
Fileta z Łososia Jurajskiego, marynujemy w nalewce z czerwonej porzeczki dodając sól, pieprz i cukier. Obkładamy gałązkami kopru, plasterkami czosnku i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Całość owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 48 godzin tak aby łosoś się zamarynował.
Sałatka z kopru włoskiego: koper włoski kroimy w cienkie plasterki na krajalnicy lub szatkownicy. W miseczce sporządzamy dresing z musztardy francuskiej, miodu, soku z cytryny i oleju rzepakowego. Polewamy koper włoski przygotowanym dresingiem i odstawiamy na ok. 20 min.
Majonez szczypiorkowy: Do oleju rzepakowego dodajemy posiekany szczypior, a następnie miksujemy całość w Thermomixie lub w blenderze ręcznym podgrzewając całość do 37 stopni Celsiusza. Następnie olej przecedzamy przez sito. Sporządzamy majonez na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i oleju szczypiorkowego.
Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu na sałatce z kopru włoskiego i robimy krople sosu na talerzu.
Przepis znajdziecie także na stronie Łososia Jurajskiego