Zupa dyniowo-borowikowa
Aromatyczna zupa dyniowa z borowikami to istna kwintesencja jesieni. Jednak doskonale sprawdzi się również zimą. Szef Andrzej Jakomulski podzielił się z nami przepisem na taką zupę, abyście i Wy mogli ją przygotować.
Składniki na 4 porcje:
- dynia 0,5 kg
- borowiki 100 g
- cebula 10 g
- ząbek czosnku
- śmietana 36% 50 ml
- masło 10 g
- bulion warzywny lub mięsny
- kukurydza na popcorn
- kiełki groszku do dekoracji
- oliwa dyniowa do smaku
- sól, pieprz
Dynię pokroić w większe kawałki i włożyć do pieca nagrzanego do 140 st.C i piec 30 min.
Borowiki, cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy upieczoną dynię. Całość zalewamy warzywnym bulionem.Gotujemy ok. 10 min i miksujemy, dodajemy śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy na talerzu, dodajemy popcorn z kukurydzy, oliwy dyniowej, oraz kiełki groszku.Wbrew powszechnemu stwierdzeniu, zupy można łączyć z winem, co więcej mogą tworzyć bardzo ciekawe połączenia. Do tekstury gęstej zupy idealnie sprawdzi się Chardonnay 2018 z Winnicy Turnau.