Wywiad pół żartem, pół serio z Karolem Studzińskim
Niedawno przeprowadziliśmy ankiety z naszymi Szefami, aby dać Wam wgląd w ich życie, od przysłowiowej kuchni. Na pierwszy ogień poszedł Karol Studziński! Szef kuchni restauracji KA la FIOR na Wolinie. Jakie są prywatne preferencje smakowe Szefa kuchni? Co ugotowałby w domu dla gości? A co było jego pierwszym dziełem?
Najtrudniejsza potrawa do przygotowania?
– wbrew pozorom – prawdziwy, dobry bigos
Gdzie szukasz inspiracji?
– u innych szefów, natura, fora dyskusyjne, czasopisma branżowe
Co Szef Kuchni zjada na śniadanie?
– to czego żona nie zjadła na kolację
Największa kulinarna wpadka?
– zapomniałem o torcie na imprezę, składałem go jak goście kończyli danie główne . Wyglądał nieźle, niestety popłynął 🤔 przeprosiłem gości, na szczęście mi wybaczyli. Nauczka na całe życie.
Najlepszym Szefem Kuchni jest…
-Szef który nigdy nie opuszcza swojej drużyny, oprócz tego że jest szefem jest też człowiekiem. Spędzamy ze sobą tyle czasu, że jakieś chore akcje nie mogą mieć miejsca. Jeśli szef nie będzie w porządku to nie ma drużyny, a sam niewiele znaczy. Najlepszy szef z jakim miałem przyjemność pracować to Denis Mazza.
Czego w kuchnie nie tolerujesz?
– braku pokory, kłamstwa, kuchenki mikrofalowej
Jeden produkt spożywczy na każdą porę roku
Jesień– borowiki
Zima– rum
Wiosna– szparagi
Lato– pomidor
W kuchni nigdy nie użyjesz. Czego?
– surstromming – przepraszam, próbowałem, nigdy więcej
Twoja pierwsza samodzielnie przygotowana potrawa. Ile miałeś lat i co to było?
– miałem jakieś 13 lat, zrobiłem pomidorową, była okropna.
Twoja żona nieoczekiwanie zaprosiła przyjaciół na kolację. Możesz kupić 6 produktów i masz godzinę na jej przygotowanie, co robisz?
– krewetki / bagietki / pomidorki / antrykot / ziemniaki/ sałata. Na początek krewetki w oliwie z czosnkiem i pomidorkami. Danie główne grillowany antrykot z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Zakładam, że czosnek, oliwa i przyprawy to podstawa każdego domu więc nie uwzględniłem ich na liście
Twoje popisowe danie to?
– myślę że najwięcej miłych słów usłyszałem za żurek na Gęsinie. Było to consomme z gęsi podane z kawiorem z zakwasu żytniego, pierożki z boczkiem i pieczonymi ziemniakami, wędzona kiełbasa z gęsi home made i chrzanowa śmietana. Jak wszystko się zmieszało otrzymaliśmy żurek petardę. Wydaje mi się że wtedy było popisowo.
Bez czego w kuchni nie możesz się obejść?
– masło, mięso, thermomix
Co byłoby dla Ciebie kulinarnym wyzwaniem?
– chciałbym zorganizować zimowy piknik, na którym szefowie kuchni przyrządzaliby dania z ogniska w formie zbliżonej do fine dining. Mogłoby to być fajną przygodą i wyzwaniem dla każdego.
Czy jest ktoś, z kim chciałbyś spotkać się w kuchni i coś wspólnie przygotować? Kto?
– Karol Okrasa i wolałbym przygotować z nim coś na powietrzu niż w kuchni