Stek z wołowiny dojrzewającej od Szymona
Gotuj z Szefami Zachodniego Wybrzeża! Tym razem będziecie mogli zobaczyć w akcji Szefa Mariusza Siwaka, wraz z Sommelierem Dominikiem Węsierskim. 2 czerwca o 19:00 startujemy z kolejną edycją gotowania z Szefami. Transmisję znajdziecie na naszym facebookowym profilu!
Składniki na 4 porcje:
– Wołowina od Szymona 1 kg
– Grzyby 100 g
– Ziemniaki 200 g
– Masło 100 g
– Zioła do smażenia
– Czosnek 2 ząbki
– Szalotka 2 szt
– Czosnek Niedźwiedzi 100 g
– Warzywa do dekoracji
Sposób wykonania:
Młode ziemniaki gotujemy w łupinkach, grzyby oczyszczamy, czosnek niedźwiedziem siekamy i dodajemy do masła. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszamy. Jedną z szalotek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, gdy się zeszkli, dodajemy grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy stek wołowy i smażymy. Wstawiamy garnek z wodą, gdy woda się zagotuje, dodajmy sól i masło do wody. Ziemniaki obsmażamy na patelni z ziołami i przyprawiamy solą i pieprzem. Stek przewracamy na druga stronę na koniec dorzucamy zioła, czosnek i masło do smażenia, do wody wrzucamy warzywa i gotujemy ok. 3-4 minut, żeby były lekko twarde. Mięso odstawiamy, żeby odpoczęło doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz układamy stek, warzywa oraz masło czosnkowe na mięso, oraz grzyby układamy na talerzu.