Sałatka z ośmiornicy i cytrusów
Przepis:
- Ośmiornica 400 gr
- Pomarańcza 2 szt.
- Limonka 3 szt.
- Mango 1 szt.
- Owoce granatu 1 szt.
- Melon 1 szt.
- Grecka oliwa z oliwek 150 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone pomidory 5 gr
- Kapary 2 gr
- Koper włoski 1 szt.
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ośmiornicę, oliwę z oliwek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz, kapary i suszone pomidory pakujemy do opakowania próżniowego i gotujemy metodą sous vide przy temperaturze 85 °C przez 5 godzin. Następnie obsmażamy ośmiornice delikatnie na patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Z owoców pomarańczy, limonki, mango, melona i owoców granatu przygotowujemy sałatkę. Całość układamy na talerzu i polewamy dressingiem przygotowanym z limonki i oliwy z oliwek. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego.
Do tego dania szef kuchni poleca wino Solaris z Winnicy Turnau.