Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z ogórkiem kołobrzeskim, ziemniakiem z ogniska lub pieca, wędzoną ikrą z pstrąga i majonezem szczypiorkowym.

 

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania majonezu szczypiorkowego. Olej wlewamy do Thermomixa lub do rondelka i podgrzewamy do 38 stopni °C, dodajemy szczypiorek i miksujemy, całość przecedzamy przez sitko. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, ucieramy delikatnie rózgą, dodając oleju szczypiorkowego, tak aby otrzymać konsystencję majonezu..Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kroimy w kostkę wcześniej zasolonego i zamarynowanego w oleju, z cebulą i pieprzem konserwowym fileta śledziowego, jabłko, ogórka kołobrzeskiego obranego ze skórki oraz młodego ziemniaka upieczonego wcześniej w temperaturze 140 °C. Dodajemy kawior wędzony z pstrąga, posiekany koper i pietruszkę, olej rzepakowy. Całość mieszamy doprawiając do smaku.

Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany majonez szczypiorkowy.

 

Składniki do przygotowania majonezu szczypiorkowego:

  • 3 żółtka
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • sok z cytryny
  • 60 gram szczypiorku

Składniki do przygotowania sałatki śledziowej:

  • 30 gram fileta ze śledzia
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 5 gram cebuli
  • 2 gramy pieprzu konserwowego
  • 5 gram ogórka kołobrzeskiego
  • 5 gram jabłka
  • 5 gram młodego ziemniaka
  • 3 gramy wędzonej ikry pstrąga
  • pietruszka, koper, sól i pieprz do smaku