Relacja z Festiwalu Kwiatów Jadalnych z Mariuszem Siwakiem
W ten weekend w Ogrody Hortulus Spectabilis odbył się IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, gdzie byliśmy obecni. Tegoroczna edycja ściągnęła ponad 9 tysięcy gości z kraju i zagranicy, którzy w trakcie zwiedzania ogrodów degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Odbyły się także warsztaty, prelekcje oraz pokazy.
Szef kuchni Mariusz Siwak przygotował na festiwalu: kwiatowe sałatki, tajską zupę z liliowcami oraz risotto z aksamitką i pysznogłówką.
W czasie trwania festiwalu odbył się również konkurs kulinarny Cały Ogród na Talerzu, któremu przewodniczył Mariusz. Ocenie podlegały przystawki, dania główne oraz desery przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Zobaczcie sami jak było. Poniżej krótka fotorelacja.