Pstrąg wędzony z Zielenicy / pudding z kalafiora / sorbet z buraka
Zapraszamy do gotowania z Szefami Zachodniego Wybrzeża! Na naszym facebookowym profilu znajdziecie nagranie z transmisji live, na którym możecie zobaczyć, jak Karol Studziński,
w towarzystwie Dominika Węsierskiego przygotuje wyjątkowego Pstrąga z Zielenicy z puddingiem z kalafiora oraz sorbetem z buraka! Takie danie wymaga równie niezwykłego kompana,
w postaci win z Winnicy Turnau polecanych przez naszego Sommeliera!
Pudding z kalafiora
Składniki:
– 200g ugotowanego kalafiora
– 100g startego surowego kalafiora
– 40g posiekanej cebuli
– 50g masła
– 150g śmietanki 30%
– 100g serka Philadelphia
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 2 żółtka
Cebulę zeszklić na maśle i dodać ugotowanego kalafiora, śmietankę i serek, zagotować. Gdy się zagotuje zblendować na gładką masę i wlać do rondla. Dodać musztardę,
surowego kalafiora i żółtka, podgrzać, żeby żółtka się nie ścięły. Doprawić solą, cytryną i białym pieprzem. Schłodzić ok 3h.
Sorbet z buraków
Składniki:
– 400g purée z buraków
– 100g ricotty
– 200g syropu cukrowego
– Sok z cytryny
Wszystkie składniki zagotować dobrze mieszając. Doprawić sokiem z cytryny i zamrozić. Przed podaniem zmiksowac w celu napowietrzenia i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pstrąga wyfiletować, zwracając szczególną uwagę na ości. Przed podaniem pstrąga zrumienić na klarowanym maśle. Podawać na puddingu z sorbetem z buraków i grzankami.
Wykończyć mikro liśćmi i oliwą koperkową od Mariusza Siwaka